Enel Green Power: Πώς ο κόσμος της μουσικής συμβάλλει στη βιωσιμότητα

Enel Green Power: Πώς ο κόσμος της μουσικής συμβάλλει στη βιωσιμότητα
Παρασκευή, 08/09/2023 - 12:00

Η εφαρμογή πρακτικών βιωσιμότητας στον κόσμο της μουσικής συμβάλλει στη διασφάλιση ενός πράσινου μέλλοντος

Καλοκαίρι, η εποχή του χρόνου που σε ολόκληρο τον κόσμο διοργανώνονται τα περισσότερα μουσικά φεστιβάλ. Οι μεγάλες μουσικές διοργανώσεις του καλοκαιριού συνδυάζονται συχνά με υψηλή κατανάλωση ενέργειας, μέσα από μηχανές καπνού ή ρυθμικά φώτα. Ωστόσο, για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή, η ανάγκη για δεσμεύσεις και πρακτικές βιωσιμότητας είναι πλέον πιο επίκαιρη και επιτακτική από ποτέ.

Σήμερα, ο κόσμος της μουσικής και της διοργάνωσης μεγάλων μουσικών φεστιβάλ στρέφεται προοδευτικά προς τη βιωσιμότητα. Με την εφαρμογή πρακτικών για τη μείωση του άνθρακα, την εξάλειψη των πλαστικών αποβλήτων και την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η βιομηχανία της μουσικής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον.

Εξάλειψη των πλαστικών αποβλήτων

Πολλοί διοργανωτές μουσικών εκδηλώσεων έχουν υιοθετήσει πρωτοβουλίες για την εξάλειψη τα πλαστικών αποβλήτων στις μουσικές σκηνές και τα φεστιβάλ. Προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις στα πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης, όπως επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια και βιοδιασπώμενες συσκευασίες τροφίμων. Αυτή η πρακτική, εκτός από το να μειώνει τα παραγόμενα απόβλητα, προωθεί και μια κουλτούρα περιβαλλοντικής ευθύνης στους επισκέπτες του φεστιβάλ.

Παράλληλα, αρκετοί καλλιτέχνες επιλέγουν να διοργανώσουν τις συναυλίες τους σύμφωνα με τις επιταγές της βιωσιμότητας. Για να επιτύχουν τον στόχο αυτό, επιλέγουν χερσαία μέσα για τα ταξίδια κατά την περιοδεία τους, μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές ρυπογόνων αερίων, και αξιοποιούν ενέργεια από ΑΠΕ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών στους συναυλιακούς χώρους. Ακόμη, κάποιοι μουσικοί φυτεύουν ένα δέντρο για κάθε εισιτήριο που πωλείται, αντισταθμίζοντας έτσι τις εκπομπές άνθρακα και συνεισφέροντας στις προσπάθειες αναδάσωσης.

Συναυλίες που τροφοδοτούνται με ανανεώσιμη ενέργεια

Σε όλον τον κόσμο, όλο και περισσότερα μουσικά φεστιβάλ αναγνωρίζουν τη σημασία της τροφοδότησης των συναυλιακών χώρων με ανανεώσιμη ενέργεια. Εφαρμόζοντας πιστοποιημένα προγράμματα και επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα φεστιβάλ ελαχιστοποιούν το αποτύπωμα άνθρακα. Οι σκηνές, τα ηχητικά συστήματα και ο φωτισμός τροφοδοτούνται με 100% ανανεώσιμη ενέργεια, εξασφαλίζοντας ότι οι συναυλίες δεν είναι μόνο διασκεδαστικές για το κοινό αλλά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες.

Κινητικές πίστες και ποδήλατα που παράγουν ενέργεια

Ακόμη και οι ντίσκο χορεύουν στο ρυθμό της βιωσιμότητας! Μια νέα πρωτοβουλία που εξαπλώνεται παγκοσμίως είναι τα κινητικά δάπεδα χορού, όπου η ενέργεια που παράγεται από τις κινήσεις των χορευτών μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια. Ακόμη, μια άλλη μέθοδος που υιοθετείται τόσο από συναυλιακούς χώρους όσο και από clubs, περιλαμβάνει την εγκατάσταση ποδηλάτων γυμναστικής των οποίων η χρήση παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Οι λάτρεις του χορού μπορούν να γυμναστούν στο στατικό ποδήλατο, ενώ απολαμβάνουν την αγαπημένη τους μουσική, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και μια βραδινή έξοδος διασκέδασης μπορεί να είναι φιλική προς το περιβάλλον.

Ανοίγοντας τον δρόμο προς την πράσινη μετάβαση

Διαχρονικά, η μουσική αποτελούσε μορφή τέχνης που έφερνε τους ανθρώπους πιο κοντά. Στην ανθρώπινη ιστορία κι ιδίως τον 20ο αιώνα, η μουσική έχει τη δύναμη να κινητοποιεί το κοινό προς ένα περισσότερο βιώσιμο μέλλον, όποια κι αν είναι η σημασία του όρου στην κάθε εποχή.

Τα μουσικά φεστιβάλ στην Ελλάδα έχουν κάνει βήματα προς ένα βιώσιμο τρόπο λειτουργίας. Η προσπάθεια ξεκίνησε με την ελαχιστοποίηση των εκτυπωμένων εισιτηρίων. Η εμπειρία του να κρατάς το χάρτινο εισιτήριο για τη συναυλία ενός αγαπημένου συγκροτήματος αντικαταστάθηκε με την εμπειρία της ηλεκτρονικής αγοράς του εισιτηρίου, με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον. Η στροφή προς έναν πιο πράσινο τρόπο ζωής είναι προτεραιότητα για όλους μας, και στο δρόμο προς την πράσινη μετάβαση, κάθε πρακτική βιωσιμότητας που τίθεται σε εφαρμογή είναι σημαντική.

Ενισχύουμε τη δέσμευσή μας στον στόχο αυτό,εφαρμόζοντας ποικίλες πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, σε κάθε κοινότητα όπου δραστηριοποιούμαστε. Ως παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, συνεισφέρουμε στην ουσιαστική αλλαγή του ενεργειακού τοπίου της χώρας και εργαζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο, με έργα που συμβάλουν καθοριστικά στην αειφόρο ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος αλλά και της κοινωνίας.