ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Στο φουλ οι μηχανές για τα πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα στην Πτολεμαΐδα

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Στο φουλ οι μηχανές για τα πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα στην Πτολεμαΐδα
Τρίτη, 16/05/2023 - 06:27

Το έργο κατασκευάζεται σε έκταση πρώην λιγνιτορυχείου στην Πτολεμαϊδα και αφορά σε πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 159 MW.

Πολύ πιο κοντά στον στόχο η εγκατεστημένη ισχύς των έργων ΑΠΕ να φτάσει στο 1,5GW στο τέλος του 2023 είναι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ), μετά τη δανειακή σύμβαση με την Alpha, που ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων στην Πτολεμαΐδα.

Η ΔΕΗΑΝ, έχοντας βάλει ψηλά τον πήχη για ισχύ 5GW των εγκαταστημένων έργων ΑΠΕ σε βάθος πενταετίας, έχει λάβει ήδη το πράσινο φως από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 49 εκατ. ευρώ και πρόσφατα υπέγραψε με την Alpha Bank δανειακή σύμβαση για μακροπρόθεσμο δανεισμό ύψους 37 εκατ. ευρώ.
Η θυγατρική της ΔΕΗ, είναι πλέον έτοιμη με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση κατά 80% από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον τραπεζικό δανεισμό και κατά 20% με ίδια κεφάλαια να προχωρήσει στην κατασκευή του έργου συνολικού προϋπολογισμού 86 εκατ. ευρώ.

Το έργο κατασκευάζεται σε έκταση πρώην λιγνιτορυχείου στην Πτολεμαϊδα και αφορά σε πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 159 MW.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα τεθούν τμηματικά σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάρτιο του 2024, η δε δανειοδότηση του έργου από την Alpha Bank είναι ενταγμένη στις επιλέξιμες δραστηριότητες του Πλαισίου Βιώσιμης Χρηματοδότησης της τράπεζας, στο σκέλος της Πράσινης Θεματικής Ενότητας.
Το project αποτελεί μέρος του ευρύτερου επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ για τη δημιουργία ενός ηλεκτροπαραγωγικού πόλου με ανανεώσιμες τεχνολογίες, συνολικής ισχύος 960 MW, στην Πτολεμαίδα, αξιοποιώντας εκτάσεις που μένουν ανενεργές στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά από σχετικό διαγωνισμό, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ήδη αναθέσει στην ΤΕΡΝΑ την κατασκευή του μέγα- φωτοβολταϊκού παρκου των 550 MW στην Πτολεμαϊδα, το εμβληματικό έργο-ορόσημο για τον πράσινο μετασχηματισμό της εταιρίας. Ο χρόνος κατασκευής και ετοιμότητας για ηλέκτριση του σταθμού προβλέπεται στους 22 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, της οποίας η συνολική διάρκεια της σύμβασης έως την οριστική παραλαβή είναι οι 48 μήνες.

Σύμφωνα με του όρους του διαγωνισμού, η ΤΕΡΝΑ ανέλαβε τη μελέτη, την προμήθεια (εκτός των φωτοβολταϊκών πλαισίων), τη μεταφορά, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία του σταθμού ισχύος 550 MW, καθώς και τα έργα της σύνδεσης του με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρισμού. Ο συνολικός προϋπολογισμός του εν λόγω έργου ανέρχεται σε 216 εκατ. ευρώ και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, όπου τα δύο έργα-μαμούθ βρίσκονται σήμερα σε κατασκευή και τα δύο στην Ισπανία: Πρόκειται για ένα πάρκο 626 MW της Solaria Energia και ένα δεύτερο 595 MW της Iberdrola.

Στο πλαίσιο του πράσινου μετασχηματισμού της η ΔΕΗ διαθέτει ήδη στο pipeline άδειες έργων ΑΠΕ,συνολικής ισχύος 4 GW. Από το σύνολο αυτό, όρους σύνδεσης έχουν εξασφαλίσει έργα ισχύος 2,2 GW και περίπου 1,8 GW διαθέτουν περιβαλλοντικούς όρους.

Από πλευράς αδειοδότησης ως ώριμα θεωρούνται φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 251 MW στην Πτολεμαΐδα, 299 MW στο Αμύνταιο, 88 MW στη Φλώρινα, 95 MW στη Μεγαλόπολη, 400 MW σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, 200 MW αιολικά και 200 MW μονάδων αποθήκευσης.Επίσης μετέχει στην εταιρία ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή με 49% και εταίρο πλειοψηφίας (51%) τη γερμανική RWE Renewables (51%), η οποία στοχεύει σε έργα ΑΠΕ συνολικού προϋπολογισμού 1 δις ευρώ.