Η EBRD χρηματοδοτεί με 101 εκατ. ευρώ Τουρκική Εταιρεία για Αιολικά ενέργεια

Η EBRD χρηματοδοτεί με 101 εκατ. ευρώ Τουρκική Εταιρεία για Αιολικά ενέργεια
Δευτέρα, 15/05/2023 - 14:53

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανακοίνωσε σήμερα ότι προκειμένου να βοηθήσει την τουρκική Enerjisa Enerji Uretim να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της σε αιολική ενέργεια, θα προχωρήσει στο δανεισμό 110 εκατ. δολάρια ΗΠΑ (101 εκατ. ευρώ)

Το δάνειο θα χρηματοδοτήσει έργα επέκτασης της αιολικής ισχύος 51,6 MW και την εξαγορά ενός αιολικού σταθμού ισχύος 55 MW που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, αναμένεται να χρηματοδοτήσει το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης προς την Enerjisa Uretim.

Η εταιρεία, είναι ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ 3,7 GW, συμπεριλαμβανομένων 332 MW αιολικών σταθμών και 9 MW ηλιακής ισχύος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της και ανήκει σε κοινοπραξία μεταξύ της Sabanci Holding και της E.ON.

Η Nandita Parshad, διευθύνουσα σύμβουλος της EBRD για τις βιώσιμες υποδομές, σημείωσε σχετικά: Η δέσμευση της Τράπεζας με την Enerjisa Uretim ξεκίνησε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία μέσω της χρηματοδότησης του αιολικού πάρκου Bares, το οποίο ήταν τότε ο μεγαλύτερος σταθμός αιολικής ενέργειας στην Τουρκία.

Τα έργα της Enerjisa Uretim που υποστηρίζονται από το δάνειο αναμένεται να απομακρύνουν 52.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως από το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας και θα επιδιώξουν επίσης να παρέχουν ευκαιρίες για τις γυναίκες και τους νέους.