Οι ενεργειακές κοινότητες ως εργαλείο για την ενεργειακή μετάβαση

Οι ενεργειακές κοινότητες ως εργαλείο για την ενεργειακή μετάβαση
Παρασκευή, 21/04/2023 - 07:11

Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση έχει ωθήσει στη δημιουργία ενεργειακών συνεταιρισμών σε όλη την ΕΕ με σκοπό την ενεργειακή ασφάλεια, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Τα παραδείγματα αρκετά, όπως η κοινότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Monachil στην Ισπανία που συγκεντρώνει τους ντόπιους για να παράγουν τη δική τους ενέργεια από ΑΠΕ ενώ μοιράζονται το πλεόνασμα με άλλες κοινότητες. Ομοίως, η ιταλική πόλη Magliano Alpi είναι ένα άλλο παράδειγμα πόλης της οποίας οι κάτοικοι εργάζονται μαζί για να κάνουν την πόλη τους μέρος της ενεργειακής μετάβασης. Πρωτοβουλίες όπως αυτές στο Monachil και στο Magliano Alpi έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εισήγαγε την έννοια των ενεργειακών κοινοτήτων.

Η REScoop, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ενεργειακών συνεταιρισμών πολιτών, σε πρόσφατο δελτίο τύπου αναφέρθηκε στην περίπτωση της Σαρδηνίας, όπου «τα μεγάλα αιολικά πάρκα που έχουν εγκατασταθεί από μεγάλες εταιρείες ενέργειας έχουν συχνά ως αποτέλεσμα ελάχιστα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Αντίθετα, οι Villanovaforru και Ussaramanna, δύο δήμοι στη Σαρδηνία, έχουν δημιουργήσει τις δικές τους ενεργειακές κοινότητες, όπου η ενέργεια παράγεται και καταναλώνεται τοπικά, και οι αποφάσεις για τις εγκαταστάσεις λαμβάνονται από τους κατοίκους της περιοχής.

Το ταξίδι προς τη δημιουργία αυτών των ενεργειακών κοινοτήτων ξεκίνησε στα τέλη του 2020, όταν οι δήμαρχοι του Villanovaforru και της Ussaramanna προσέγγισαν την ènostra (ενεργειακός συνεταιρισμός) για μια μελέτη σκοπιμότητας για να καθορίσουν τη δυνατότητα δημιουργίας μιας ενεργειακής κοινότητας στους δήμους τους. Η ανάλυση προσδιόρισε κατάλληλες τοποθεσίες για την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, χαρτογράφησε τις τοπικές ενεργειακές ανάγκες και αξιολόγησε το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά και οι εργασίες για τη δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας ξεκίνησαν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ