Terna Energy: Ξεκίνησε η θεμελίωσης της ανεμογεννήτριας για τη μετατροπή του Αγίου Ευστρατίου στο πρώτο πράσινο νησί

Terna Energy: Ξεκίνησε η θεμελίωσης της ανεμογεννήτριας για τη μετατροπή του Αγίου Ευστρατίου στο πρώτο πράσινο νησί
Τρίτη, 28/03/2023 - 13:25

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται να γίνει ηλέκτριση και να εκκινήσει η πλήρης λειτουργία μέχρι το τέλος του ίδιου έτους.

Tο περασμένο Σάββατο ανήμερα της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου - ξεκίνησε η διαδικασία θεμελίωσης της ανεμογεννήτριας που αποτελεί βασικό μέρος του έργου για τη μετατροπή του Αγίου Ευστρατίου στο πρώτο πράσινο νησί της Ελλάδας. Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση της εταιρείας στα ΜΜΕ, η μεταφορά του εξοπλισμού της ανεμογεννήτριας έγινε μέσω θαλάσσης στην τοποθεσία «Άγιος Δημήτριος» και στη συνέχεια μέσω της αγροτικής οδού που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για να οδηγηθεί στη θέση εγκατάστασής της στο γήπεδο ΑΠΕ.

Oι εργασίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς με στόχο το πρώτο τρίμηνο του 2024 να γίνει ηλέκτριση και μετά από τις απαραίτητες δοκιμές, να εκκινήσει η πλήρης λειτουργία μέχρι το τέλος του ίδιου έτους.

Με ενέργεια κατά 85% απόανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, ο μικρός Άη Στράτης των 250 περίπου κατοίκων θα είναι το πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας και ένα από τα λίγα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Το project υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, που κέρδισε τον σχετικό διεθνή διαγωνισμό, σε ένα project που ξεκίνησε το 2011, όταν το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και ο δήμος Αγίου Ευστρατίου είχαν υπογράψει συμφωνία για την πράσινη στροφή του νησιού.

Υπενθυμίζεται οτι ο Υβριδικός Σταθμός ηλεκτροπαραγωγής αποτελείται από μία ανεμογεννήτρια (Α/Γ), έναν φωτοβολταϊκό σταθμό (Φ/Β), συσσωρευτές αποθήκευσης και Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Ελέγχου.

Το σύστημα τηλεθέρμανσης θα περιλαμβάνει τις κεντρικές μονάδες παραγωγής και αποθήκευσης θερμότητας (δεξαμενές ζεστού νερού), το δίκτυο διανομής της θερμικής ενέργειας στον οικισμό, το δίκτυο και τους θερμικούς υποσταθμούς των καταναλωτών. Η θερμική ενέργεια που θα παράγεται, θα καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης στα κτήρια του οικισμού του Αγ. Ευστράτιου.

Ο σταθμός ΑΠΕ, με μία ανεμογεννήτρια (900 kW) και ένα φωτοβολταϊκό σταθμό (225 kW), θα εγκατασταθεί σε μια έκταση 35 στρεμμάτων εκτός οικισμού και θα διασυνδεθεί μέσω μιας εναέριας γραμμής μεταφοράς ρεύματος, τριών χιλιομέτρων περίπου, με τον υποσταθμό μέσης τάσης του υβριδικού σταθμού.

Εκτός οικισμού επίσης, σε έκταση 4 στρεμμάτων, θα κατασκευαστούν ο υποσταθμός μέσης τάσης του υβριδικού, ο σταθμός των συσσωρευτών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, το κτίριο παραγωγής θερμικής ενέργειας και ελέγχου και οι δεξαμενές αποθήκευσης θερμού νερού.