Φιλόδοξο το νέο ΕΣΕΚ – Κρίσιμο ζήτημα η κατανομή του ηλεκτρικού χώρου

Φιλόδοξο το νέο ΕΣΕΚ – Κρίσιμο ζήτημα η κατανομή του ηλεκτρικού χώρου
Παρασκευή, 20/01/2023 - 06:14

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στο iEnergeia.gr πως το ΕΣΕΚ θα περάσει από «κύματα» μέχρι να οριστικοποιηθεί, επισημαίνοντας πως για να επιτευχθούν οι στόχοι θα πρέπει να προχωρήσουν κάποιες κινήσεις.

Με θετικό τρόπο αντιδρά η αγορά στο νέο σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, όμως θα πρέπει να δούμε - όπως αναφέρουν παράγοντες - τα οριστικά κείμενα, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να αποσαφηνιστούν διάφορα ζητήματα, όπως το ζήτημα της κατανομής του ηλεκτρικού χώρου.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στο iEnergeia.gr πως το ΕΣΕΚ θα περάσει από «κύματα» μέχρι να οριστικοποιηθεί, επισημαίνοντας πως για να επιτευχθούν οι στόχοι θα πρέπει να προχωρήσουν κάποιες κινήσεις. Πρώτον να βοηθηθούν ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ γιατί χωρίς δίκτυα δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι. Επίσης, χρειάζεται να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την κατανομή του δικτύου και για να υπάρχει μια ισορροπία μικρών, μεσαίων και μεγάλων παικτών. Δεύτερον, θα πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι για την αποθήκευση. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς τονίζουν πως θα πρέπει να γίνει λελογισμένη ανάπτυξη για να μην επιβαρυνθεί ο καταναλωτής, επισημαίνοντας πως οι μπαταρίες είναι εισαγόμενες. Τρίτον, θα πρέπει το Υπουργείο Ενέργειας να δει πόσο θα μεγιστοποιηθεί η προστιθέμενη αξία από τις επενδύσεις. Αξιολογείται δε ως θετική κίνηση το γεγονός πως υπάρχουν προβλέψεις για τη δημιουργία 38.000 θέσεων εργασίας. Παράλληλα, όπως το προηγούμενο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το κλίμα έτσι και τώρα θα πρέπει να υπάρχει ένα γράφημα με την επιβάρυνση των αλλαγών για τον καταναλωτή.

Το ζήτημα των υπεράκτιων

Αν και κρίνεται ως πολύ καλή η πρόβλεψη για ενίσχυσή τους παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως θα πρέπει να υπάρχουν αλλαγές το θεσμικό πλαίσιο καθώς υπάρχουν πολλές ασάφειες, ενώ χαρακτηρίζουν ως μόνη σίγουρη κίνηση τις προβλέψεις για δημιουργία των πρώτων υπεράκτιων αιολικών στην Αλεξανδρούπολη. Από την άλλη μεριά εκφράζεται προβληματισμός για την υποβάθμιση στο ΕΣΕΚ των χερσαίων αιολικών πάρκων. Άλλωστε, ένα κομμάτι του «παζλ» που έχει καθυστερήσει είναι η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ και δεν αποκλείεται να «παγώσει» λόγω των εκλογών.

Το ζήτημα της αυτοπαραγωγής

Τέλος ένα ζήτημα που δεν αναλύθηκε και μένει να διευκρινιστεί είναι εκείνο της αυτοπαραγωγής και της στήριξης των ενεργειακών κοινοτήτων. Είναι ένας από τους στόχους του RepowerEU. Από την άλλη θετικές είναι οι προβλέψεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων (μονώσεις, συσκευές, αντλίες θερμότητας), προβλέπεται smart διαχείριση ενεργειακής κατανάλωσης και αλλαγή συμπεριφορών προς μείωσης της απαιτούμενης ενέργειας ή και του προφίλ της ζήτησης. Οι δράσεις αυτές μπορούν να έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία σύμφωνα με το ΥΠΕΝ.