Στον ΕΛΑΠΕ 100,5 εκατ. ευρώ από τα πράσινα τέλη του diesel για το 2022

Στον ΕΛΑΠΕ 100,5 εκατ. ευρώ από τα πράσινα τέλη του diesel για το 2022
Πέμπτη, 15/12/2022 - 06:43

Στην ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ θα κατευθυνθούν τα έσοδα από την επιβολή του πράσινου τέλους στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (diesel) ύψους 100,5 εκατ. ευρώ για το 2022.

Αυτό προβλέπεται σε σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας - Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις».

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία τα έσοδα του πράσινου τέλος δημόσιο έσοδο και εισπράττονται από την ΑΑΔΕ.

Στην συνέχεια πιστώνονται υπέρ του λογαριασμού ειδικού σκοπού που συστήνεται στην Τράπεζα της Ελλάδος για την χρηματοδότηση πράσινων έργων και δράσεων που συμβάλλουν στην μείωση των εκπομπών ρύπων και γενικότερα στην υλοποίηση παρεμβάσεων ειδικού σκοπού στο πλαίσιο των ενεργειακών και κλιματικών στόχων.

Στις παρεμβάσεις αυτές προβλέπονται η ενίσχυση των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, καθώς και η κάλυψη κοινωφελών σκοπών, δαπανών, μελετών και ερευνών στον τομέα της ενέργειας.

Ειδικά για το έτος 2022, όπως προβλέπει η σχετική διάταξη τα έσοδα από την επιβολή του πράσινου τέλους μεταφέρονται στο σύνολό τους στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου, διαχειριστής του οποίου είναι ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ).

Αναλυτικά η διάταξη στο νομοσχέδιο

Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

«6A. Ειδικά για το έτος 2022, τα έσοδα από την επιβολή του Πράσινου Τέλους του παρόντος μεταφέρονται στο σύνολό τους στον Ειδικό Λογαριασμό Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου του άρθρου 143 του ν. 4001/2011 (Α’ 179), διαχειριστής του οποίου είναι ο Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε.. Συγκεκριμένα, ποσό ύψους εκατό εκατομμυρίων πεντακοσίων πέντε χιλιάδων ευρώ (100.505.000,00 €), των εσόδων από την επιβολή του πράσινου τέλους, αποδίδεται στον Ειδικό Λογαριασμό Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου του άρθρου 143 του ν. 4001/2011, σε βάρος της πίστωσης του ΑΛΕ 2310880899 «Λοιπές αποδόσεις σε φορείς με νομική προσωπικότητα» του Ειδικού φορέα 1031-204-0000000 του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το αποδιδόμενο ποσό δεν υπόκειται σε κανενός είδους παρακράτηση φόρων, κρατήσεων, τελών, δεν εκχωρείται και δεν κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με οφειλές του δικαιούχου Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε. προς το Ελληνικό Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.».