Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ σε Σκρέκα: Το πλαφόν καθιστά αδύνατη τη σύναψη διμερών συμβάσεων βιομηχανίας- παραγωγών

Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ σε Σκρέκα: Το πλαφόν καθιστά αδύνατη τη σύναψη διμερών συμβάσεων βιομηχανίας- παραγωγών
Πέμπτη, 13/10/2022 - 07:05

Το θέμα του πλαφόν θέτει η ΕΒΙΚΕΝ με επιστολή στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα ζητώντας άμεσα νομοθετική ρύθμιση.

Εκτεθειμένοι στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς θα μείνουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες που έχουν διμερή συμβόλαια και τα όποια λήγουν αν δεν εξαιρεθούν από την επιβολή πλαφόν που καθιστά απαγορευτική τη σύναψη νέων συμβολαίων.

Το θέμα του πλαφόν θέτει η ΕΒΙΚΕΝ με επιστολή στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα ζητώντας άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα βάζει τέλος στο πλαφόν για τα διμερείς συμβάσεις μεταξύ βιομηχανίας και παραγωγών.

Η σύναψη διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων με σταθερή τιμή με παραγωγούς ΑΠΕ ή και με καθετοποιημένους που έχουν παραγωγή και μπορούν να βασιστούν στο κόστος παραγωγής τους και να δώσουν καλύτερες τιμές αποτελεί μονόδρομο για τη βιομηχανία εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ για να καταστεί εφικτή η διαπραγμάτευση και σύναψη νέων μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι απολύτως αναγκαίο να θεσπιστεί ρύθμιση για την εξαίρεση των διμερών συμβάσεων, από την επιβολή του ανώτατου ορίου εσόδων που εφαρμόζεται στο πλαίσιο του προσωρινού μηχανισμού επιστροφής μέρους εσόδων αγοράς επόμενης ημέρας.

Και εξηγεί γιατί το πλαφόν που θεσπίστηκε από τον περασμένο Ιούλιο καθιστά πλέον τελείως αδύνατη στην πράξη τη σύναψη μιας διμερούς σύμβασης, καθώς καθίσταται αδύνατη η εκκαθάριση της συναλλαγής μεταξύ των δύο μερών.

Αναλυτικά στην επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Δ.Σ., Αντώνης Κοντολέων, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρονται τα εξής:

Στις σημερινές συνθήκες ενεργειακής κρίσης η έκθεση των βιομηχανιών έντασης ενέργειας στις πολύ υψηλές τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς υπονομεύει ακόμη και τη βιωσιμότητα τους.

Θεωρούμε ότι συμφωνείτε ότι μόνη λύση πλέον αποτελεί η σύναψη διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων με παραγωγούς ΑΠΕ.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Προσωρινού Μηχανισμού Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας (Ηλεκτρικής Ενέργειας) από τον περασμένο Ιούλιο εφαρμόζεται μια διοικητικά καθοριζόμενη μοναδιαία τιμή (πλαφόν)επί της τιμής αποζημίωσης για όλες τις τεχνολογίες παραγωγής από τη συμμετοχή τους στην αγορά επόμενης ημέρας (DAM).

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω προκύπτει ότι η επιβολή του πλαφόν καθιστά πλέον τελείως αδύνατη στην πράξη τη σύναψη μιας διμερούς σύμβασης, καθώς καθίσταται αδύνατη η εκκαθάριση της συναλλαγής μεταξύ των δύο μερών.

Όπως προκύπτει σαφώς από το υφιστάμενο ευρωπαικό πλαίσιο, οι διμερείς συμβάσεις, οι οποίες επιφέρουν στους παραγωγούς έσοδαπου δεν υπερβαίνουν το ανώτατο όριο που έχει θεσπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο,θα πρέπει να εξαιρούνται από την επιβολή ανώτατου ορίου εσόδων.

Στηνπαράγραφο 30 τουπροοιμίου του Κανονισμού 2022/1854 διατυπώνονταιταεξής: «Hence, to the extent that existing or future contractual obligations, such as renewable power purchase agreements and other types of power purchase agreements or forward hedges, lead to market revenues from the production of electricityup to the level of the cap on market revenues, such revenues should remain unaffected by this RegulationThe measure introducing the cap on market revenues should therefore not deter market participants from entering into such contractual obligations.»

Στην περίπτωση των διμερών συμβάσεων, τα έσοδα του παραγωγού ταυτίζονται με τη συμβατική τιμή που έχει συμφωνηθεί με τον αγοραστή, η οποία κατά κανόνα είναι σταθερή, με αποτέλεσμα να μην προκύπτουν έσοδα για τον παραγωγό, άνω του ανώτατου ορίου εσόδων αγοράς.

Επομένως, για να καταστεί εφικτή η διαπραγμάτευση και σύναψη νέων μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι απολύτως αναγκαίο να θεσπιστεί ρύθμιση για την εξαίρεση των διμερών συμβάσεων, από την επιβολή του ανώτατου ορίου εσόδωνπου εφαρμόζεται στο πλαίσιο του προσωρινού μηχανισμού επιστροφής μέρους εσόδων αγοράς επόμενης ημέρας.