Ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη κάνει πίσω με τις ΑΠΕ - Αντιδράσεις για την «κατάργηση» του REPower EU

Ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη κάνει πίσω με τις ΑΠΕ - Αντιδράσεις για την «κατάργηση» του REPower EU
Πέμπτη, 13/10/2022 - 11:07

απομακρύνεται η πρόβλεψη του REPower EU ότι τα έργα ΑΠΕ θα θεωρούνται έργα υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, η οποία θεωρείται σημαντική για την ταχύτερη υλοποίηση των επενδύσεων στον κλάδο.

Ενα βήμα πίσω κάνουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς πλέον ζητούν ματαίωση του ενισχυμένου στόχου διείσδυσης των ΑΠΕ στο 45% ως το 2030 που προβλέπει το ευρωπαϊκό σχέδιο REPower EU. Αυτό προβλέπει κείμενο που επικαλείται το Euractiv και συζητείται στους διαδρόμους των Βρυξελλών.

Αναλυτικότερα, το κείμενο αφορά αλλαγές στο REPower EU τις οποίες προωθούν τα κράτη-μέλη, ανάμεσά τους η μείωση του στόχου ΑΠΕ από το 45% στο 40% για το 2030.

Επίσης, απομακρύνεται η πρόβλεψη του REPower EU ότι τα έργα ΑΠΕ θα θεωρούνται έργα υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, η οποία θεωρείται σημαντική για την ταχύτερη υλοποίηση των επενδύσεων στον κλάδο.

Αντιθέτως, διατηρείται η πρόταση της Κομισιόν για ζώνες ταχείας ανάπτυξης των ΑΠΕ, αλλά με αυξημένους χρόνους αδειοδότησης σε σχέση με ότι προβλεπόταν αρχικά.

Οι χώρες της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αμβλύνουν το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εγκατάλειψη των ρωσικών ορυκτών καυσίμων, γνωστό ως REPowerEU, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του προτεινόμενου στόχου 45% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το EURACTIV.

Οι τροποποιήσεις που κάνουν οι χώρες της ΕΕ στην πρόταση REPowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία κατατέθηκε τον Μάιο, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ταχύτητα ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και τη μείωση των τιμών της ενέργειας.

Οι τροπολογίες αφαιρούν την προσπάθεια της Επιτροπής να αυξήσει τον στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης στο 45%, αντικαθιστώντας τον με τον στόχο του 40% που συμφωνήθηκε από τις χώρες της ΕΕ τον Ιούνιο.

Αυτό υπολείπεται των θέσεων τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες υποστηρίζουν αμφότερες τον στόχο του 45%.

Το WWF, η περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση, άσκησε έντονη κριτική σε αυτό.

«Η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 45% έως το 2030 είναι η ευκαιρία μας να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα μια τριπλή κρίση: την κλιματική κατάρρευση, την πρόσβαση σε ασφαλή ενέργεια και τη μεσοπρόθεσμη μείωση των τιμών ενέργειας για τους καταναλωτές», δήλωσε στη EURACTIV ο υπεύθυνος πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια στο WWF Ευρώπης, Romain Laugier.

Εάν οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι πραγματικά δεσμευμένες να επιλύσουν και τα τρία, θα πρέπει να υπογράψουν αυτόν τον υψηλότερο στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρόσθεσε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την Τετάρτη (14 Σεπτεμβρίου) υπέρ του στόχου 45% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ έως το 2030, ανοίγοντας το δρόμο για τις διαπραγματεύσεις με τα 27 κράτη μέλη για την οριστικοποίηση του κειμένου πριν από το τέλος του έτους.

Υπάρχουν τώρα ανησυχίες ότι η αποδυνάμωση αυτών των μέτρων θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μια κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.