Αυτά είναι τα πρώτα τρία διασυνοριακά έργα ΑΠΕ

Αυτά είναι τα πρώτα τρία διασυνοριακά έργα ΑΠΕ
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Πέμπτη, 01/09/2022 - 06:31

Η πρώτη λίστα περιλαμβάνει τρία έργα, που αφορούν συνολικά επτά χώρες της ΕΕ.

Με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το σύνθημα της χρηματοδότησης διασυνοριακών έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (CB RES) στο πλαίσιο της διευκόλυνσης Connecting Europe Facility (CEF). Η έγκριση τάσσεται στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των χρηματοδοτήσεων έργων ΑΠΕ, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην προσοχή της ευρωπαικής γραφειοκρατίας, αλλά και των κρατών μελών, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που ακολούθησαν από πλευράς ΕΕ.

Ο Επίτροπος Simson δήλωσε σχετικά: «Τα τρία έργα που επιλέχθηκαν σήμερα είναι μόνο η αρχή: επιταχύνουμε την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ και προχωράμε προς μια πιο συνεργατική προσέγγιση καθώς το κάνουμε. Το πλήρες δυναμικό για πράσινη μετάβαση και απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της ΕΕ μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο μέσω κοινών προσπαθειών σε όλους τους τομείς, τις τεχνολογίες και τις περιφέρειες».

Αυτή η πρώτη λίστα περιλαμβάνει τρία έργα, που αφορούν συνολικά επτά χώρες της ΕΕ:

  • ένα υβριδικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο μεταξύ Εσθονίας και Λετονίας
  • ένα διασυνοριακό δίκτυο τηλεθέρμανσης με βάση τις ΑΠΕ μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας
  • ένα έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία για μετατροπή, μεταφορά και χρήση πράσινου υδρογόνου στις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία

Η ανακοίνωση της ΕΕ σημείωνε πως τέτοιου είδους έργα στοχεύουν στην προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ χωρών της ΕΕ (και μεταξύ χωρών της ΕΕ και χωρών εκτός ΕΕ) στον τομέα του σχεδιασμού, της ανάπτυξης και της οικονομικά αποδοτικής εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, πως τα έργα ΑΠΕ του CB μπορεί να διευκολύνουν την ενσωμάτωση των ΑΠΕ μέσω εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας ή παραγωγής υδρογόνου με στόχο να συμβάλουν στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Τα έργα ΑΠΕ CB πρέπει να δημιουργηθούν από έναν μηχανισμό συνεργασίας όπως ορίζεται στην αναδιατύπωση της Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας .
Με την απόκτηση του επίσημου καθεστώτος CB RES, τα έργα είναι πλέον επιλέξιμα για οικονομική στήριξη για μελέτες και εργασίες στο πλαίσιο του προγράμματος CEF.

Προσδοκία της ΕΕ είναι η υλοποίηση των έργων της πρώτης λίστας CB RES να συμβάλει σημαντικά στην αυξημένη φιλοδοξία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, καθώς και στους στόχους του REPowerEU.

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται πως η Επιτροπή, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον, θα παρακολουθεί την υλοποίηση των έργων ΑΠΕ του CB και σύντομα θα διαθέσει πληροφορίες για την κατάσταση των έργων μέσω δημόσιας πύλης.