Έρχονται 2 πλωτά αιολικά πάρκα στη Μεσόγειο Θάλασσα

Έρχονται 2 πλωτά αιολικά πάρκα στη Μεσόγειο Θάλασσα
Παρασκευή, 05/08/2022 - 07:36

TotalEnergies, Corio Generation, Qair συνεργάζονται για 2 αιολικά πάρκα στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Δύο έργα δυναμικότητας 250 μεγαβάτ αναμένεται να τροφοδοτήσουν σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους με καθαρή ενέργεια, λέει η κοινοπραξία

Η TotalEnergies, η Corio Generation και η Qair έχουν προεπιλεγεί από τη γαλλική Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Κλίματος (DGEC) για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για την ανάπτυξη δύο πλωτών αιολικών πάρκων στη Μεσόγειο Θάλασσα, ανακοίνωσαν οι εταιρείες σε κοινή δήλωση την Τετάρτη.

Τα δύο έργα δυναμικότητας περίπου 250 μεγαβάτ προβλέπεται να τροφοδοτήσουν με καθαρή ενέργεια σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

«Η κοινοπραξία TotalEnergies, Corio Generation και Qair είναι ευτυχής με αυτή τη νέα πρόσκληση υποβολής προσφορών, η οποία θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της Γαλλίας για 40 γιγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ισχύος έως το 2050», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι τρεις εταιρείες εξέφρασαν την προθυμία τους να υποστηρίξουν την ανάπτυξη μιας τοπικής μεσογειακής βιομηχανικής αλυσίδας αξίας για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, ζητώντας τη γνώμη των περιφερειακών φορέων για την προώθηση της τοπικής οικονομίας και διασφαλίζοντας ότι οι κοινότητες θα επωφεληθούν από τις ευκαιρίες απασχόλησης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η κοινοπραξία θα αξιοποιήσει την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη, τους ισχυρούς οικονομικούς πόρους και την εκτεταμένη εμπειρία κάθε εταιρείας στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Ως εταιρεία πολλαπλών ενεργειακών δραστηριοτήτων, με τεχνογνωσία στις υπεράκτιες εργασίες και τη συντήρηση μέσω των ιστορικών δραστηριοτήτων της, η TotalEnergies αναπτύσσει ήδη υπεράκτια αιολικά έργα με συνδυασμένη δυναμικότητα άνω των 11 γιγαβάτ, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2 γιγαβάτ πλωτών έργων στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Κορέα.

Η Corio Generation, ένας παγκόσμιος εξειδικευμένος φορέας ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών έργων, έχει περισσότερα από 20 γιγαβάτ έργων υπό ανάπτυξη παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 2,5 γιγαβάτ πλωτών αιολικών έργων.

Η Qair, εν τω μεταξύ, είναι ένας ευρωπαϊκός παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ένας πρωτοπόρος της Γαλλίας στην πλωτή αιολική ενέργεια με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας, που εκμεταλλεύεται 1 γιγαβάτ περιουσιακών στοιχείων και αναπτύσσει ένα πρόγραμμα 20 γιγαβάτ.

Η κοινοπραξία είχε προηγουμένως συνεργαστεί για διάφορα έργα, μεταξύ άλλων για έναν διαγωνισμό πλωτού αιολικού πάρκου 250 γιγαβάτ στην περιοχή της Νότιας Βρετάνης στη Γαλλία, ένα πιλοτικό πλωτό υπεράκτιο αιολικό έργο 30 γιγαβάτ της Eolmed στη Γαλλία και πάνω από 2 γιγαβάτ πλωτών αιολικών έργων στη Νότια Κορέα.