WindEurope: Η Ελλάδα δίνει ώθηση στα πλωτά αιολικά στην Ευρώπη

WindEurope: Η Ελλάδα δίνει ώθηση στα πλωτά αιολικά στην Ευρώπη
Δευτέρα, 08/08/2022 - 07:17

Το ενδιαφέρον εγχώριων αλλά και διεθνών παικτών για επενδύσεις στα θαλάσσια αιολικά έργα μετά τη νέα νομοθεσία υπογραμμίζει ο σύνδεσμος WindEurope.

Σε ανάλυσή του τονίζει ότι το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά δίνει ώθηση στην ευρωπαϊκή βιομηχανία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και σημειώνει το ενδιαφέρον των ελληνικών εταιρειών για τέτοιες επενδύσεις τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει και «άφθονη όρεξη από διεθνείς κατασκευαστές υπεράκτιων αιολικών».
βιομηχανία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας δίνει το νέο νομοσχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που ψηφίστηκε στο τέλος του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με τον σύνδεσμο Wind Europe. Ο σύνδεσμος επισημαίνει το διευρυμένο ενδιαφέρον των ελληνικών εταιρειών και τέτοιες επενδύσεις ενώ τονίσει ότι υπάρχει επίσης «άφθονη όρεξη από διεθνείς κατασκευαστές υπεράκτιων αιολικών».

Σε ανάλυσή του χαρακτηρίζει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο ως ένα σημαντικό βήμα προς τη λειτουργία των πρώτων θαλάσσιων αιολικών πάρκων σημειώνοντας ότι έως το 2030 η Ευρώπη δυνητικά θα μπορούσε να έχει περισσότερα από 10.000 MW πλωτής αιολικής ενέργειας.

Η Ελλάδα έχει σήμερα εγκατεστημένα 4,5 GW αιολικής ενέργειας, όλα χερσαία, καλύπτοντας περισσότερο από το 18% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως, το δυναμικό της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο, ιδίως για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, τονίζεται στην ανάλυση.

Δεδομένων των χαρακτηριστικών της ελληνικής ακτογραμμής με βάθη νερού άνω των 50 μέτρων, μεγάλο μέρος των 2 GW που η Ελλάδα στοχεύει να κατασκευάσει έως το 2030 θα είναι πλωτά υπεράκτια αιολικά. Επομένως, ο ελληνικός νόμος για την υπεράκτια αιολική ενέργεια αποτελεί μια ακόμη ώθηση για την πλωτή υπεράκτια αιολική βιομηχανία της Ευρώπης. Σήμερα η Ευρώπη διαθέτει μόλις πάνω από 100 MW πλωτής αιολικής ενέργειας σε τέσσερα έργα που λειτουργούν στη Σκωτία, την Πορτογαλία και τη Νορβηγία.

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της Ελλάδας προβλέπει συνολικά 7 GW αιολικής ενέργειας έως το 2030. Ο στόχος αυτός θα αυξηθεί με την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ το 2023. Η κυβέρνηση θέλει να κατασκευάσει τουλάχιστον 2 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι τότε. Χάρη στους καλούς αιολικούς πόρους γύρω από την ελληνική χερσόνησο, η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην παροχή καθαρής και αξιόπιστης ενέργειας στα περισσότερα από 150 κατοικημένα ελληνικά νησιά, επισημαίνεται από τη WindEurope.

Τέλος, σημειώνει ότι η ταχύτητα με την οποία θα υλοποιηθούν τα θαλάσσια αιολικά θα εξαρτηθεί από την έγκαιρη έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων, από την επαρκή ορατότητα για τους επενδυτές, καθώς και από τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών που επιτρέπουν την αποδοτική ανάπτυξη έργων και μεγιστοποιούν την ελκυστικότητα.