Γ. Αγραφιώτης (ΤΕΡΝΑ): Εντός 15νθημέρου η αίτηση για την άδεια εγκατάστασης για το έργο της Αμφιλοχίας

Γ. Αγραφιώτης (ΤΕΡΝΑ): Εντός 15νθημέρου η αίτηση για την άδεια εγκατάστασης για το έργο της Αμφιλοχίας
Τετάρτη, 29/06/2022 - 16:09
Μπορούμε να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους του ΕΣΕΚ», αλλά για να γίνει αυτό, οι ΑΠΕ πρέπει να πάνε …θάλασσα.

Το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή έχει συγκεντρώσει τη σύμφωνη γνώμη της πλειονότητας των φορέων ΑΠΕ της χώρας, ανέφερε, ξεκινώντας την τοποθέτησή του στο «Green Deal Greece 2022», του ΤΕΕ, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ. Γιώργος Αγραφιώτης,

Αναφορικά με τους αναθεωρημένους φιλόδοξους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) στους οποίους αναφέρθηκε και η κυρία Σδούκου, επεσήμανε ότιο τεχνικός κόσμος (επενδυτές, κατασκευαστές, μελετητές) είναι έτοιμοι να απαντήσουν σε αυτήν την πρόκληση. Παράλληλα, οι τράπεζες είναι εκπαιδευμένες και μπορούν να υποστηρίξουν τους στόχους. «Άρα μπορούμε να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους του ΕΣΕΚ», επεσήμανε.

Για να γίνει όμως αυτό, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, οι ΑΠΕ πρέπει να πάνε …θάλασσα. Σύμφωνα με τον κ. Αγραφιώτη, η λύση δεν είναι να γεμίσουμε τις ραχούλες και τους κάμπους με φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. «Δεν θα τα καταφέρουμε χωρίς τα πλωτά πάρκα», τόνισε. Και πρόσθεσε ότι,αν το 2010η τότε πολιτική ηγεσία δεν είχε παγώσει τις επενδύσεις θαλάσσιων πάρκων, σήμερα «όλοι θα είχαμε την εμπειρία της κατασκευής και λειτουργίας αυτών των πάρκων και θα είχαμε λύσει και προβλήματα στα logistics αυτών των πάρκων (π.χ. λιμάνια κ.ά.), χάσαμε όμως μια δεκαετία».

Επιπλέον, επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να αναπτύξουμε ΑΠΕ αν δεν έχουμε αποθήκευση» και αναφέρθηκε στα δύο bigprojects της εταιρείας το έργο του υβριδικού σταθμού στο Αμάρι Κρήτης και το έργο των 780 MW αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, για το οποίο μάλιστα η εταιρεία το προσεχές 15νθήμερο θα υποβάλλει αίτηση στο ΥΠΕΝ για άδεια εγκατάστασης. Τα δύο αυτά έργα όπως ανάφερε, θα εξοικονομήσουν στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας 300 εκατ. ευρώ ετησίως.