Κερδίζει έδαφος η λύση των ηλιακών συλλεκτών σε κάθε σπίτι

Κερδίζει έδαφος η λύση των ηλιακών συλλεκτών σε κάθε σπίτι
Δευτέρα, 23/05/2022 - 07:05

Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να μειώσει τη χρήση των ορυκτών καυσίμων σε όλους τους τομείς. Ένας εκ των οποίων είναι η θέρμανση.

Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στη στρατηγική της Ε.Ε. για την ηλιακή ενέργεια, στο πλαίσιο του σχεδίου του REPowerEU, συμπεριλαμβάνουν τον αυξημένο στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 45%, και την ενθάρρυνση της εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών στις στέγες των σπιτιών.

Η χώρα μας βρίσκεται στην πρωτοπορία εδώ και δεκαετίες εκμεταλλευόμενη τις κλιματικές συνθήκες και ειδικότερα την ηλιοφάνεια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα του χρόνου. Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία η αγορά των ηλιακών συστημάτων ξεπερνά στη χώρα μας πλέον τις 300.000 m2 συλλεκτών και είναι εγκατεστημένα 4.700.000 m2. Η ελληνική αγορά αυξήθηκε κατά 75%, ενώ πολύ μεγάλη αύξηση καταγράφουν και οι εξαγωγές του κλάδου. Αυξήθηκαν κατά 200%. Σημαντική παράμετρος είναι η μείωση του κόστους κατά 35%, ενώ η απόδοση αυξήθηκε κατά 20%. Σημαντικό στοιχείο είναι το όφελος για τα νοικοκυριά, τα οποία εξοικονομούν 500.000.000 ευρώ το χρόνο και αποφεύγονται περισσότεροι από 3.000.000 tCO2. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το ζήτημα είναι να δοθούν κίνητρα για την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσίφωνων. Μάλιστα επισημαίνουν πως πρέπει να προτιμηθεί αυτή η λύση, σε σύγκριση με τις επιδοτήσεις που δίνονται από το κράτος για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Solar Heat Europe σχολιάζοντας την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνει λόγο για «μια νέα εποχή για τις ηλιακές τεχνολογίες, τόσο για τα ηλιακά φωτοβολταϊκά όσο και για την ηλιακή θέρμανση και ψύξη». Επαινεί τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υιοθέτηση προτάσεων με σκοπό τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από την εισαγόμενη ενέργεια, ιδίως από το ρωσικό αέριο. «Ο τομέας μας είναι αφοσιωμένος σε αυτούς τους στόχους και τις προτάσεις και θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη» δήλωσε ο κ. Κώστας Τραβασάρος, Πρόεδρος της Solar Heat Europe.

Σύμφωνα με την Solar Heat Europe «η στρατηγική της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια υπογραμμίζει την ανάγκη να τριπλασιαστεί η τρέχουσα παραγωγή θερμότητας από την ηλιακή ενέργεια, έως το 2030. «Η κύρια πρόκληση είναι να αναπτυχθούν γρήγορα οι διαθέσιμες λύσεις που μπορούν να παρέχουν ανανεώσιμη θερμότητα στα κτίρια και τις βιομηχανίες της ΕΕ», προσθέτει. «Έχουμε την παραγωγική ικανότητα στην Ευρώπη για να πολλαπλασιάσουμε την τρέχουσα παραγωγή ηλιακής θερμικής ενέργειας. Θα αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων με ευρωπαϊκά προϊόντα και δημιουργώντας θέσεις εργασίας», πρόσθεσε ο κ. Τραβασάρος.

Τελευταία τροποποίηση στις 23/05/2022 - 10:56

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ