Στα ύψη το κόστος εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών - Σίγουρα αυξημένες οι τιμές εκκίνησης στον επόμενο διαγωνισμό

Στα ύψη το κόστος εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών - Σίγουρα αυξημένες οι τιμές εκκίνησης στον επόμενο διαγωνισμό
Δευτέρα, 23/05/2022 - 07:04

Η εκτίναξη του κόστους των εξοπλισμών στις ΑΠΕ, αλλά και το κόστος των μεταφορών αναπόδραστα θα οδηγήσουν σε αυξημένες τιμές εκκίνησης στην επόμενη διαγωνιστική διαδικασία για τις ΑΠΕ. Σε αυτό καταλήγουν παράγοντες της αγοράς μιλώντας στο iEnergeia.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα φωτοβολταϊκά υπάρχει. Υπάρχει και στα μεσαία και στα μεγάλα έργα και στην αυτοπαραγωγή. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις αναλυτών η φετινή χρονιά θα χαρακτηριστεί θετική, καθώς η εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών θα ξεπεράσει το 1GW.

Μεγάλο πρόβλημα ωστόσο αποτελεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο το κόστος του εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών. Είχε προηγηθεί η αύξηση της τιμής του πυριτίου και η επιβολή πλαφόν στο γυαλί για την παραγωγή φωτοβολταϊκών από την Κίνα.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς «εκτός από τα προβλήματα που πηγάζουν από το αυξημένο κόστος εξοπλισμού, έχουμε το πρόβλημα της ανισορροπίας προσφοράς και ζήτησης. Επίσης, τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία στη Σαγκάη διότι το 90% του εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών βγαίνει από το λιμάνι της Σαγκάης έχουμε τέλος και ένα πρόβλημα που είναι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που έχει αυξήσει το κόστος 15% σε σχέση με 1,5 χρόνο πριν». Προσθέτουν πως κατά μέσο όρο μόνο το κόστος των φ/β πάνελ έχει αυξηθεί 60%. Άρα έχει αυξηθεί συνολικά το επενδυτικό κόστος. Εκτιμούν δε ότι θα οριστούν καινούργιες τιμές εκκίνησης στον επόμενο διαγωνισμό για τις ΑΠΕ.

Θα πρέπει να χωροθετηθούν περιοχές όπου να έχουν προτεραιότητα οι ΑΠΕ

Το πρόβλημα είναι γενικευμένο και αφορά όλες τις τεχνολογίες των ΑΠΕ. Το κόστος στα υλικά κατασκευής, τα καύσιμα συν το γεγονός πως έχουν επηρεαστεί οι εφοδιαστικές αλλαγές, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο χρόνος παράδοσης σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Πάντως, όπως επισημαίνεται από αναλυτές οι ΑΠΕ δεν έχουν αυξηθεί στον επιθυμητό βαθμό ώστε οι να αποκαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα. Θα πρέπει να χωροθετηθούν περιοχές όπου να έχουν προτεραιότητα οι ΑΠΕ.

Είναι κάτι άλλωστε που ανέφερε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν λίγες ημέρες, εκτός από την αναγκαία απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών. Σε κάθε περίπτωση παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν την ανάγκη επιτάχυνσης της νομοθετικής διαδικασίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως το νομοσχέδιο( για τη Β’ φάση της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ) που πρόκειται να ψηφίσει το υπουργείο Ενέργειας τον επόμενο μήνα θα έπρεπε να έχει ήδη ψηφιστεί. Ωστόσο, όπως έχουμε επισημάνει στο iEnergeia τις προηγούμενες ημέρες υπάρχουν σημαντικές ενστάσεις επί του νομοσχεδίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ