ΔΕΔΔΗΕ: Η Fulgor προσωρινός ανάδοχος για τέσσερις υποβρύχιες νησιωτικές διασυνδέσεις

ΔΕΔΔΗΕ: Η Fulgor προσωρινός ανάδοχος για τέσσερις υποβρύχιες νησιωτικές διασυνδέσεις
Τετάρτη, 17/03/2021 - 19:39

Προσωρινός ανάδοχος για το έργο της κατασκευής των υποβρύχιων διασυνδέσεων μέσης τάσης «Πάρος – Αντίπαρος», «Κόλπος Καλλονής Λέσβου», «Τροιζηνία – Πόρος» και «Κεραμωτή – Θάσος» ανακηρύχθηκε από το ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ η Fulgor, έναντι συνολικού τιμήματος 7,67 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, η σύμβαση που θα υπογραφεί θα έχει 9μηνη διάρκεια, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται η πόντιση 2 υποβρύχιων καλωδίων τάσεως 20 kV, μόνωσης XLPE ανά διασύνδεση, στις διασυνδέσεις «Τροιζηνία – Ν. Πόρος» (μήκους 1,86 και 2,01 χλμ.) και «Κόλπος Καλλονής Λέσβου» (μήκους 2,7 χλμ. Έκαστο). Επίσης, ο ανάδοχος θα αναλάβει την πόντιση 1 υποβρύχιου καλωδίου τάσεως 20 kV, μόνωσης XLPE ανά διασύνδεση, στις διασυνδέσεις «Κεραμωτή – Θάσος» και «Πάρος – Αντίπαρος», μήκους 8,15 χλμ. και 1,68 χλμ. αντίστοιχα.

Το έργο περιλαμβάνεται την παραγωγή – προμήθεια των απαιτουμένων υποβρυχίων καλωδίων, καθώς και του συνόλου των απαιτουμένων υλικών και εξαρτημάτων, και την πραγματοποίηση του συνόλου των απαιτουμένων εργασιών, ώστε οι προαναφερόμενες υποβρύχιες διασυνδετικές γραμμές να παραδοθούν στον ΔΕΔΔΗΕ, έτοιμες προς χρήση.

Οι τέσσερις υποδομές ανήκουν στα επώνυμα έργα μέσης τάσης, για την ανάπτυξη του δικτύου. Σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάπτυξης 2021 – 2025 του ΔΕΔΔΗΕ, η υποθαλάσσια διασύνδεση «Τροιζηνία – Πόρος» κρίνεται απαραίτητη, μεταξύ άλλων επειδή το νησί του Πόρου συνδέεται αυτή τη στιγμή με το ηπειρωτικό σύστημα μέσω εναέριας γραμμής μέσης τάσης (μήκους 726 m), η οποία διέρχεται πάνω από θαλάσσια περιοχή με πολλά σκάφη.