Kαταλονία: Το πλωτό αιολικό ισχύος 1 GW και οι σχεδιασμοί

Kαταλονία: Το πλωτό αιολικό ισχύος 1 GW και οι σχεδιασμοί
Τετάρτη, 17/03/2021 - 19:45

Η ισπανική εταιρεία με έδρα την Μαδρίτη BlueFloat Energy σε συνεργασία με τον κατασκευαστικό όμιλο Sener σχεδιάζουν να αναπτύξουν πλωτό αιολικό ισχύος 1 GW ανοικτά της Costa Brava στην ισπανική περιοχή της Καταλονίας.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Rechargenews, το έργο παραμένει σε πρώιμη φάση ανάπτυξης καθώς οι δύο εταιρείες προσπαθούν να εξομαλύνουν και να διευθετήσουν τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας.

Το αιολικό πάρκο «Tramuntana» θα βρίσκεται σε μια θαλάσσια περιοχή με ισχυρό αιολικό δυναμικό και σε απόσταση 24 χιλιομέτρων από την ακτή Emporda, νοτιοανατολικά της Βαρκελώνης.

Η κοινοπραξία έχει παρουσιάσει το έργο στο υπουργείο οικολογικής μετάβασης της Ισπανίας, έχει εκκινήσει ήδη τις προκαταρκτικές συζητήσεις με την κυβέρνηση της Καταλονίας, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία για την αδειοδότηση του έργου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των δύο εταιρειών, η πρώτη φάση του έργου, 500 MW σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2026.

Το εν λόγω πλατό αιολικό, με την ολοκλήρωσή του, δύναται να καλύψει το 90% της ζήτησης της καταλανικής επαρχίας της Girona, καθώς επίσης, θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων της Καταλονίας, ώστε το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ μέχρι το 2030.