Τι προβλέπει το πρόγραμμα Εξοικονομώ Επιχειρώ 2024

Τι προβλέπει το πρόγραμμα Εξοικονομώ Επιχειρώ 2024
Τρίτη, 12/03/2024 - 06:45

Οι επιλέξιμες δαπάνες διακρίνονται για την υλοποίηση των επεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, οι οποίες εμπίπτουν στο γενικό απαλλακτικό κανονισμό και λοιπές υποστηρικτικές δαπάνες.

Ξεκινά το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Επιχειρώ», το οποίο χρηματοδοτείται από το εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η συνολική δημόσια δαπάνη των δράσεων του προγράμματος θα κατανεμηθούν κατά 60% σε παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε κτίρια κατηγορίας Ε’ έως και Ζ΄ και 40% σε παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων κατηγορίας Γ’ έως και Δ’ καθώς και σε παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης μη κτιριακών εγκαταστάσεων. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή, άνευ Φ.Π.Α.) κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και αντιστοίχως δεν μπορεί να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ για τον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι τις 31Μαρτίου.

Οι επιλέξιμες δαπάνες διακρίνονται για την υλοποίηση των επεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, οι οποίες εμπίπτουν στο γενικό απαλλακτικό κανονισμό και λοιπές υποστηρικτικές δαπάνες. Επιλέξιμες δαπάνες είναι οι παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακού κελύφους, όπως θερμομόνωση αδιαφανών δομικών στοιχείων, αντικατάσταση διαφανών δομικών στοιχείων και εγκατάσταση συστημάτων σκίασης. Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης συστήματος φωτισμού, εσωτερικού και εξωτερικού, όπως αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων από νέα τεχνολογία LED, εγκατάσταση αυτοματισμών σύζευξης τεχνητού με φυσικό φωτισμού, εγκατάσταση αυτοματισμών μείωσης κατανάλωσης λόγω απουσίας/παρουσίας χρηστών. Εγκατάστασης ηλιοθερμικών συστημάτων. Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων όπως αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας, ενίσχυση θερμομόνωσης, δικτύων διανομής. Παρεμβάσεις εξοικονόμησης σε συστήματα ψύξης χώρων. Εγκατάσταση συστημάτων αυτοματισμού, ελέγχου και διαχείρισης σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και μη κτιριακών εγκαταστάσεων υφιστάμενων επιχειρήσεων -πολύ μικρών, μικρών, μεσαίων, μεγάλων και πολύ μεγάλων- της Ελληνικής Επικράτειας, που δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού. Σημειώνεται, ακόμη, πως θα πρέπει να διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και να είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής.