Εναρκτήρια εκδήλωση του 1ου διαγωνισμού πράσινης και γαλάζιας καινοτομίας

Εναρκτήρια εκδήλωση του 1ου διαγωνισμού πράσινης και γαλάζιας καινοτομίας
Τετάρτη, 06/03/2024 - 14:11

Πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση του 1ου διαγωνισμού πράσινης και γαλάζιας καινοτομίας, που διοργάνωσε η Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, στο τεχνολογικό και πολιτιστικό πάρκο Λαυρίου.

«Όχι στη μιζέρια, ναι στη δράση, στην καινοτομία και στις συνεργασίες που προάγουν το καλό» ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο οποίος μιλώντας για τις σκέψεις που τον οδήγησαν στην πρωτοβουλία να οργανώσει τον πρώτο διαγωνισμό καινοτομίας στο κτίριο του ΕΜΠ, είπε ότι «η περιοχή αυτή έχει γη, χώμα, αμπέλια, ελιές, κυπαρίσσια, δέντρα, θάλασσες. Έχει θησαυρούς περιβαλλοντικούς, καλό είναι να τους ανακαλύψουμε και να τους προστατεύσουμε».

«Σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάτι καινοτομικό και προσφύγαμε στα πανεπιστήμια που έχουν νεανικό κόσμο με ιδέες, με ενθουσιασμό με όραμα. Αν είναι ο καθαρισμός των ακτών, η ανάπτυξη νέων ιδεών ενεργειακής αξιοποίησης ή προστασίας ή οικολογικές καλλιέργειες, αυτό επαφίεται στις ιδέες των νέων παιδιών. Έχω όρεξη πραγματικά για το καλό του τόπου, την αξιοποίηση των ιδεών και την ενεργοποίηση των νέων ανθρώπων» δήλωσε, επισημαίνοντας: «Εμείς ως Εκκλησία πήραμε με πολλή χαρά αυτή την πρωτοβουλία, μακάρι να γίνει θεσμός και να φιλοτιμηθούν κι άλλοι να ενωθούν σε κάτι καλό, παραγωγικό, όμορφο. Το έχουμε ανάγκη. Όχι μιζέρια, όχι παλιό, όχι χρησιμοποιημένο, όχι ξοδεμένο. Αυτή είναι η ιδέα της καινοτομίας».

Με θερμά λόγια για τον μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής μίλησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης δηλώνοντας πως πρόκειται για «ένα πραγματικά καινοτόμο event για την καινοτομία, καθώς η πρωτοβουλία έρχεται από την Εκκλησία. Αξίζουν συγχαρητήρια στον σεβασμιώτατο που έχει πάρει αυτή την πρωτοβουλία έτσι ώστε να πούμε ότι διευρύνουμε και το πεδίο της Εκκλησίας και προσπαθούμε να συνδέσουμε μέσα από αυτήν τη δράση το ερευνητικό δυναμικό της χώρας με την επιχειρηματικότητα σε ένα πραγματικά πολύ ωραίο χώρο»

«Αγκαλιάζουμε αυτή την πρωτοβουλία, τη στηρίζουμε, για αυτό είμαστε εδώ» είπε ο βουλευτής ανατολικής Αττικής της ΝΔ Στέλιος Πέτσας και συμπλήρωσε: «Η πρωτοβουλία αυτή βοηθά τη γαλάζια και την πράσινη οικονομία και στηρίζει τις νέες δράσεις, τους νέους ανθρώπους. Η Εκκλησία που εχει πνευματικό έργο βοηθά να βελτιωθεί και η καθημερινότητα των ανθρώπων.

«Πραγματικά είχε πολύ ενδιαφέρον η εκδήλωση, νέα παιδιά μπαίνουν στη μάχη της καινοτομίας, της έρευνας και της επιχειρηματικότητας, με δράσεις και πράξεις» ανέφερε ο βουλευτής ανατολικής Αττικής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα είναι ενας διαγωνισμός με καλά αποτελέσματα» και ευχήθηκε αυτοί οι οποίοι θα διακριθούν να μπορέσουν να είναι δραστήριοι κι επιχειρηματικά.

Είναι πολύ θετικό αυτό το βήμα, μας ξαφνιάζει που η πολυσχιδής δραστηριότητα της Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής επεκτείνεται και σε αυτό τον τομέα, τόνισε ο βουλευτής ανατολικής Αττικής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος. «Η καινοτομία εδώ είναι ότι την πρωτοβουλία για ένα συνέδριο επιχειρηματικότητας την ανέλαβε η ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας Λαυρεωτικής. Αυτό δείχνει ότι ακούει τη φωνή της τοπικής κοινωνίας, τις ανησυχίες της και αγωνιά για την επόμενη μέρα, για το μέλλον της περιοχής και των ανθρώπων της και κυρίως των νεων ανθρώπων» τόνισε ο κ Βλάχος.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος ο οποίος σε δηλώσεις του μίλησε για μια πολύ ουσιαστική συνεργασία διαφόρων φορέων με τα νέα παιδιά να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να εξάγουν δυναμικά αποτελέσματα. «Ο ρόλος της Εκκλησίας εξελίσσεται και προσπαθεί να εντάξει νέο τρόπο σκέψης, όπως η καινοτομία, για να μπορέσει να φέρει ιδέες οι οποίες θα βοηθήσουν το γενικό σύνολο σε διάφορους τομείς .Θεωρώ ότι είναι μια πολύ ουσιαστική συνεργασία φορέων και τα νέα παιδιά θα εξάγουν δυναμικά αποτελέσματα» τόνισε ο κ. Κυμπουρόπουλος.

Ο γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης τόνισε ότι «η καινοτομία κι η επιχειρηματικότητα δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και βιώσιμα εισοδήματα». «Μέσα από το όχημα της γαλάζιας οικονομίας ήρθαμε να μοιραστούμε την εμπειρία μας, 25% του ελληνικού ΑΕΠ παράγεται ή σχετίζεται με δραστηριότητες που αφορούν τη θάλασσα ή τον παράκτιο τουρισμό» ανεφερε ο κ. Κουτουλάκης υπογραμμίζοντας τη σημασία του διαγωνισμού σε έναν τόπο με παράδοση στη θάλασσα. «Οι προκλήσεις είναι σημαντικές οι ευκαιρίες για τα νέα παιδιά κι η παρουσία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και των υπολοίπων πανεπιστημίων δημιουργούν την αναγκαία προϋπόθεση ώστε αυτή η παραγόμενη καινοτομία κι οι ωραίες ιδέες είτε βραβευθούν είτε όχι θα μπορούν να τύχουν και εξέλιξης. Κι αυτό μεταφέραμε ως υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εκπροσωπώντας έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας».

Εξάλλου, ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε ο πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Χατζηγεωργίου για τη διοργανωση της εκδήλωσης στην εμβληματική αίθουσα του κτιρίου «Επίπλευση» στο τεχνολογικό και πολιτιστικό πάρκο Λαυρίου που ανήκει στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. «Πιθανότατα είναι το μοναδικό βιομηχανικό μουσείο στην Ελλάδα και στο Μετσόβιο κάνουμε το αδύνατο δυνατό να το ανατάξουμε στον μέγιστο βαθμό, να το επαναφέρουμε στη ζωή και να το αποδώσουμε στην κοινωνία και στην εκπαιδευτική κοινότητα. Το ΕΜΠ είναι πρωτοπόρο σε θέματα έρευνας, αποδεικνύεται και από τις εθνικές κατατάξεις, είναι το πρώτο ίδρυμα με βάση την ΕΘΑΕΕ και δαπανά πολλή ενέργεια για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας. Στο ΕΜΠ εργάζονται χιλιάδες ερευνητές και τα προιόντα διανοίας ερευνητών και φοιτητών μπορούν να υλοποιηθούν σε επιχειρηματικά προιόντα έτσι ώστε να αναπτυχθεί τεχνολογία προς όφελος της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης της χώρας» τόνισε ο πρύτανης του ΕΜΠ εκφράζοντας τη χαρά του για τη συνεργασία με τη Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. «Είμαι πολύ χαρούμενος που ο πρώτος διαγωνισμός καινοτομίας οργανώνεται από τη Μητρόπολη στο τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου, εμείς θα συνδράμουμε σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια, συγχαρητήρια στον μητροπολίτη Λαυρεωτικής Νικόλαο και ευελπιστώ ότι θα είναι το πρώτο βήμα για περαιτέρω συνεργασίες».

Ο 1ος Διαγωνισμός Πράσινης και Γαλάζιας Καινοτομίας της Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής φέρνει για πρώτη φορά κοντά, σε έναν κοινό σκοπό, το σύνολο των δημόσιων φορέων, των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, αλλά και των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής.

Όπως επισημαίνεται στον ιστότοπο https://www.innovateeast.gr, ο Διαγωνισμός αποσκοπεί στην ενίσχυση και αξιοποίηση των υψηλής ποιότητας επιστημονικών επιδόσεων της χώρας, καθώς και στην κινητοποίηση των νέων ερευνητών, φοιτητών, μεταπτυχιακών και μεταδιδακτορικών, που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να αναδείξουν καινοτόμες ιδέες και πρωτοβουλίες που θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της περιοχής των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής.

Οι υποψήφιοι καλούνται να βρουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων σε θέματα Πράσινης και Γαλάζιας Οικονομίας.

Απώτερο στόχο αποτελεί η επιτυχημένη υλοποίηση των επιχειρηματικών ιδεών που θα αναδειχθούν μέσω του Διαγωνισμού, με την εφαρμογή τους στο ευρύτερο πλαίσιο της περιοχής.

Στον Διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν:

  • Νέοι ερευνητές υποψήφιοι διδάκτορες και διδάκτορες που επιθυμούν να εξελίξουν την επιχειρηματική τους ιδέα.
  • Φοιτητές και ομ άδες φοιτητών με καινοτόμες ιδέες.
  • Επιχειρηματικά σχήματα εντός της Ελλάδας με ενδιαφέρον για το οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
  • Νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups).

Η ανακοίνωση των νικητών θα γίνει στην Τελετή Βράβευσης του Διαγωνισμού τον Δεκέμβριο 2024.