Εξοικονομώ 2024: Πότε αναμένεται να τρέξει

Εξοικονομώ 2024: Πότε αναμένεται να τρέξει
Παρασκευή, 12/01/2024 - 11:32

Μέσα στους επόμενους μήνες έρχεται το νέο Εξοικονομώ 2024 και θα υπάρχει αυξημένη επιδότηση για εγκατάσταση αντλίας θερμότητας.

Μέσα στους επόμενους μήνες έρχεται το νέο Εξοικονομώ 2024 και θα υπάρχει αυξημένη επιδότηση για εγκατάσταση αντλίας θερμότητας, πιθανότατα προ το τέλος της Άνοιξης.

Προκειμένου να πιάσουν τον στόχο της ενεργειακής αναβάθμισης και να ωφεληθούν περισσότερα νοικοκυριά, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια έχει και κάποια σχετικά με την επιλεξιμότητα της αίτησης όπως, η παλαιότητα του οικήματος και η ενεργειακή αναβάθμιση που θα επιτευχθεί μετά τις παρεμβάσεις.

Νέες επιδοτήσεις για «φωτοβολταϊκά στη στέγη», «ηλιακούς» και «Εξοικονομώ»

Με την αναθεώρηση του Σχεδίου ενισχύονται χρηματοδοτικά μεταξύ άλλων τα προγράμματα ενεργειακής απόδοσης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και το Δημόσιο και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ. Σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση της ΕΕ, οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης περιλαμβάνουν πέντε διαφορετικά υποπρογράμματα, που είναι:

-η ενεργειακή ανακαίνιση των οικιστικών κτιρίων μέσω της παροχής επιδοτήσεων (κλιμακούμενες επενδύσεις)-

-η ενεργειακή ανακαίνιση των μη οικιστικών δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων μέσω της παροχής επιδοτήσεων και χαμηλότοκων δανείων (αναβαθμισμένες επενδύσεις).

-η αύξηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων για αυτοκατανάλωση σε οικιστικά κτίρια και στον γεωργικό τομέα μέσω της παροχής επιδοτήσεων,

-η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κτίρια κατοικιών μέσω της χρηματοδότησης για την εγκατάσταση νέων συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού- και

-η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης με την αντικατάσταση του υφιστάμενου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στα φρεάτια με νέο και πιο ενεργειακά αποδοτικό.

Τι έγινε με ο Εξοικονομώ 2023

Την δυνατότητα να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους μέσω των επιδοτήσεων του «Εξοικονομώ 2023» θα έχουν επιπλέον 31.549 δικαιούχοι ανεβάζοντας το ποσοστό των νοικοκυριών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στο 100%. Με σχετική ανακοίνωση το ΥΠΕΝ αναφέρει ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσονται ως καταρχήν επιλέξιμες, όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ενώ παράλληλα ανεβάζει τον συνολικό προϋπολογισμό των επιδοτήσεων από τα 300.000 ευρώ στα 422.105.074 ευρώ.

Το «Εξοικονομώ 2023», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο παρέχει την δυνατότητα ολοκλήρωσης των σχετικών προγραμμάτων μέχρι τα μέσα του 2026.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του «Εξοικονομώ 2023», τα νοικοκυριά διεκδικούν επιχορήγηση που κυμαίνεται από 40% έως 75% για έργα εξοικονόμησης τα οποία θα εξασφαλίσουν αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Οι παρεμβάσεις που επιδοτούνται είναι η αντικατάσταση κουφωμάτων, η τοποθέτηση και η αναβάθμιση θερμομόνωσης, η αναβάθμιση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης και συστημάτων ζεστού νερού με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Άλλες εργασίες που περιλαμβάνονται στις επιλέξιμες δαπάνες είναι η εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, Έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).

Αναφορικά με την διεύρυνση των δικαιούχων στο «Εξοικονομώ 2023, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Αυξάνουμε τον προϋπολογισμό του “Εξοικονομώ 2023”, κατά 40% περίπου, καθώς καταγράφηκε εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον, από πλευράς νοικοκυριών, για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Αξιοποιώντας διαθέσιμους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καλύπτουμε το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν. Παράλληλα, δρομολογούμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες -που αποσκοπούν στη μείωση του ενεργειακού κόστους- και για τις επιχειρήσεις, μέσω προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας, που πρόκειται να ανοίξει για υποβολή αιτήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα».