«Ερευνώ-Καινοτομώ»: Αντίστροφη μέτρηση για το πρόγραμμα των 300 εκατ. ευρώ

«Ερευνώ-Καινοτομώ»: Αντίστροφη μέτρηση για το πρόγραμμα των 300 εκατ. ευρώ
Δευτέρα, 15/01/2024 - 06:21

Το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται να βγει στον «αέρα» το πρόγραμμα «Ερευνώ- Καινοτομώ» μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις.

Το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται να βγει στον «αέρα» το πρόγραμμα «Ερευνώ- Καινοτομώ» μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις. Το πρόγραμμα, ο οδηγός του οποίου έχει προδημοσιευτεί, είναι προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ και στοχεύει στη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την έρευνα και την καινοτιμία δίνοντας έμφαση και στη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει στο iEnergeia, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Σενετάκης γίνονται οι τελευταίες βελτιώσεις και Φεβρουάριο με Μάρτιο θα βγουν στον «αέρα» και οι τέσσερις κύκλοι του προγράμματος μαζί. Ηδη γίνονται οι τελευταίες συναντήσεις για την παραμετροποίηση των όρων προκειμένου το πρόγραμμα να είναι έτοιμο και να βγει τον Φεβρουάριο, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο. Οι αλλαγές που γίνονται δεν θα είναι τέτοιες ώστε να χρειαστεί να αλλάξει ο οδηγός που ήδη έχει δημοσιευτεί και στοχεύουν στο να υπάρχει καλύτερο αποτέλεσμα.

Το «Ερευνώ- Καινοτομώ» περιλαμβάνει τέσσερις παρεμβάσεις με στόχο την σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δηλαδή, το «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-2027» αποσκοπεί πρωτίστως στην ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρήσεων και των υπόλοιπων φορέων που δραστηριοποιούνται στο οικοσύστημα της έρευνας και καινοτομίας, καλύπτοντας το μέγιστο δυνατό φάσμα των δυνητικών δικαιούχων με παρεμβάσεις όπως:

-Παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις στην έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, με έμφαση στις ΜμΕ.

-Οικονομική ανάπτυξη βασισμένη στη γνώση και τη βιώσιμη εξειδίκευση.

-Ενσωμάτωση της νέας γνώσης και της καινοτομίας στα υπάρχοντα αλλά και σε νέα προϊόντα, υπηρεσίες, παραγωγικά συστήματα και αλυσίδες αξίας.

-Αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και ενδυνάμωση του εξαγωγικού προφίλ στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού.

-Απασχόληση επιστημονικού δυναμικού υψηλών προσόντων και εξειδίκευσης (brain gain).

-Σύνδεση του ακαδημαϊκού με τον παραγωγικό τομέα.

Αιτήσεις χρηματοδότησης θα μπορούν να υποβάλλουν είτε μεμονωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είτε ομάδες επιχειρήσεων, είτε συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς.

Η τελική δομή του προγράμματος θα διαμορφωθεί με την υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, οι τέσσερις παρεμβάσεις είναι οι εξής:

-Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ

-Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ

-Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων προϋπολογισμού 39 εκατ. ευρώ

-Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα οι κύκλοι του προγράμματος αφορούν:

1. Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις

Η παρέμβαση Ι απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως ημερομηνίας ίδρυσης. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι είτε μια μικρομεσαία επιχείρηση (ΜμΕ) είτε ομάδες επιχειρήσεων, στις οποίες απαραίτητα τουλάχιστον μία είναι ΜμΕ. Ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά αίτηση χρηματοδότησης εκτιμάται στα 800.000 ευρώ.

2. Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς

Η παρέμβαση ΙΙ αφορά συμπράξεις υφισταμένων επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους και ημερομηνίας ίδρυσης, με ερευνητικούς οργανισμούς, με κύριους αποδέκτες τις επιχειρήσεις. Σε συμπράξεις δύο ή τριών ή τεσσάρων εταίρων – φορέων, ο ένας θα πρέπει απαραίτητα να είναι ΜμΕ. Σε συμπράξεις άνω των τεσσάρων εταίρων – φορέων οι δύο θα πρέπει απαραίτητα να είναι επιχειρήσεις και τουλάχιστον μία θα πρέπει να είναι ΜμΕ. Ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά αίτηση χρηματοδότησης εκτιμάται στα 2.000.000 ευρώ.

3. Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων

Δυνητικοί δικαιούχοι στην παρέμβαση ΙΙΙ, είναι υφιστάμενες μεμονωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά αίτηση χρηματοδότησης εκτιμάται επίσης στα 2.000.000 ευρώ.

4. Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις.

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που έλαβαν τη Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για έργα έρευνας και ανάπτυξης.