Πετρέλαιο θέρμανσης: Η τιμή σε όλη την Ελλάδα - Πώς θα κινηθεί το 2024

Πετρέλαιο θέρμανσης: Η τιμή σε όλη την Ελλάδα - Πώς θα κινηθεί το 2024
Τετάρτη, 20/12/2023 - 13:35

Σε χαμηλές τιμές κινούνται τα καύσιμα, ενώ η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι οριακά προς το 1,30 ευρώ. Πάντως έρχοντα τα πρώτα σημάδια ανόδου για το 2024.

Σε χαμηλές τιμές ινούνται τα καύσιμα λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ενώ η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι οριακά προς το 1,30 ευρώ. Πάντως τα πρώτα σημάδια για το 2024 δεν δείχνουν θετικά.

Σήμερα η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,811 ευρώ το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης στα 1,646 ευρώ και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,283. Βέβαια οι τιμές διαφοροποιούνται ανά νομό, όπω φαίνεται παρακάτω στους πίνακες.

Πάντως τα πρώτα σημάδια για το 2024 δεν φαίνονται θετικά, και αυτό γιατί οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν στη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων και των φόβων για διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο, ιδίως μετά τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το Brent σημειώνει άνοδο και φλερτάρει με τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Περίπου το 12% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος στον εφοδιασμό πετρελαίου ήταν περιορισμένος μέχρι στιγμής.

petrelaio_thermansis_timi_simera.png

petrelaio_thermansis_timi_simera_1.png

Πετρέλαιο: Η τιμή το 2024

Βραχυπρόθεσμα, η UBS εκτιμά ότι η Σαουδική Αραβία και τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα παραμείνουν στις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής τους μέχρι το τέλος του έτους και το 1ο εξάμηνο του 2024, διατηρώντας την αγορά ελλειμματική, έως ότου επαναφέρουν την παραγωγή ανάλογα με τις ανάγκες της ζήτησης κατά το 2ο εξάμηνο του 2024-2025.

Αναμένει μεν αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου από την επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ και τις υψηλότερες τιμές, αλλά συνεχίζει να αναμένει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της δεκαετίας. Η αυξανόμενη αποδοτικότητα και η αυξανόμενη επίδραση των EVs (ηλεκτρικών οχημάτων) θα οδηγήσουν στην επιβράδυνση της ζήτησης, κατά ~0,5Mb/d εντός 3-4 ετών.

Η UBS αναμένει ότι η παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θα παραμείνει σταθερή σε ένα μέσο επίπεδο με βάση τα ιστορικά πρότυπα. Το βασικό σενάριο για τον σχιστόλιθο των ΗΠΑ είναι ότι έπιασε πάτο το 1ο εξάμηνο του 2021 και τώρα ανακάμπτει, αλλά δεν αναμένει μια αντίδραση παρόμοια με αυτή του 2016-18.

Ως εκ τούτου, η UBS αναμένει ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα με ελαφρώς μεγαλύτερο ανοδικό παρά καθοδικό κίνδυνο.