Εγκρίθηκαν οι επιδοτήσεις για ηλιακό θερμοσίφωνα και Εξοικονομώ

Εγκρίθηκαν οι επιδοτήσεις για ηλιακό θερμοσίφωνα και Εξοικονομώ
Πέμπτη, 23/11/2023 - 12:54

Νέες επιδοτήσεις για ηλιακό θερμοσίφωνα και Εξοικονομώ έρχονται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Νέες επιδοτήσεις για ηλιακό θερμοσίφωνα και Εξοικονομώ έρχονται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Η Επιτροπή αξιολόγησε θετικά το τροποποιημένο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει κεφάλαιο για το REPowerEU. Το ύψος του σχεδίου ανέρχεται πλέον σε 35,95 δισ. ευρώ, με 18,22 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) και 17,73 δισ. ευρώ σε δάνεια του ΜΑΑ. Το σχέδιο καλύπτει 76 μεταρρυθμίσεις και 103 επενδύσεις.

Το κεφάλαιο για το REPowerEU αποτελείται από επτά νέες μεταρρυθμίσεις και τέσσερις επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιμάκωσης μιας υφιστάμενης επένδυσης. Τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να υλοποιήσει τον στόχο του σχεδίου REPowerEU να καταστεί η Ευρώπη ανεξάρτητη από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από το 2030. Τα μέτρα του REPowerEU επικεντρώνονται στη διευκόλυνση της ανάπτυξης περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων του υδρογόνου και της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, και στη διευκόλυνση της ταχείας ενσωμάτωσης της ανανεώσιμης ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ελλάδα αποφάσισε να ανακατανείμει κονδύλια για τη χρηματοδότηση δύο επενδύσεων στην αντιπλημμυρική προστασία και την καταπολέμηση της διάβρωσης στιςπεριοχές του Έβρου και της Ροδόπης που επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές. Μια άλλη επένδυση αποσκοπεί στην αποκατάστασητων σιδηροδρομικών και οδικών δικτύων που υπέστησαν ζημιές κατά τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το αναθεωρημένο σχέδιο περιλαμβάνει επίσης επένδυση στην αντισεισμική πρόληψη για την αύξηση της ανθεκτικότητας των υποδομών σε φυσικές καταστροφές. Τα μέτρα αυτά προορίζονται να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και να συμπληρώσουν τα μέτρα πολιτικής προστασίας που περιλαμβάνονταν ήδη στο αρχικό σχέδιο.

Ειδικότερα, οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που προστέθηκαν ή κλιμακώθηκαν πρόσφατα και περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο για το REPowerEU συμβάλλουν σημαντικά στην πράσινη μετάβαση. Συνολικά, ενισχύουν τη φιλοδοξία για απανθρακοποίηση της οικονομίας μέσω της αύξησης της ενεργειακής απόδοσης και της δυναμικότητας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στη διευκόλυνση της παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου και βιομεθανίου, στη βελτιστοποίηση της χρήσης χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεων για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην προώθηση της κοινοχρησίας ενέργειας και στην αύξηση της ιδιοκατανάλωσης, καθώς και στη θέσπιση νέων χρηματοδοτικών μέσων που δεν βασίζονται σε επιχορηγήσεις για την περαιτέρω στήριξη των επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης.

Έρχονται ηλιακοί θερμοσίφωνες και Εξοικονομώ

Μεγάλο μέρος των πόρων διοχετεύεταιστο «Εξοικονομώ». Έτσι, έως τον Δεκέμβριο του 2025 προβλέπεται να ολοκληρωθεί ένα νέο «κύμα» ενεργειακών αναβαθμίσεων 11.500 κατοικιών με επιδοτήσεις για τις παρεμβάσεις και αυξημένες ενισχύσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς προβλέπεται ότι από τις 11.500 κατοικίες, οι 2.300 θα πρέπει να ανήκουν σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος.

Επιδοτήσεις προβλέπονται και για την απόσυρση ηλεκτρικών θερμοσιφώνων και την αντικατάστασή τους με ηλιακούς θερμοσίφωνες ή αντλίες θερμότητας, στα πρότυπα του «Αλλάζω θερμοσίφωνα». Στο πλαίσιο αυτό, έως το τέλος της περιόδου αναφοράς (Δεκέμβριος 2025) 171.700 ηλιακοί θερμοσίφωνες ή αντλίες θερμότητα για ζεστό νερό χρήσης, εκ των οποίων οι 34.000 σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Παράλληλα, προχωρά κανονικά η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες, καθώς και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Στόχος της δράσης «φωτοβολταϊκά στις στέγες» είναι μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2024 να έχουν εγκατασταθεί 11.580 συστήματα, ενώ στους ωφελούμενους οι 900 θα πρέπει να είναι ευάλωτα νοικοκυριά και οι 360 αγρότες. Το πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη εντάσσεται επισήμως στο REPowerEU.

Τελευταία τροποποίηση στις 24/11/2023 - 10:27