Τι σηματοδοτεί για τη ΔΕΗ και την αγορά ενέργειας η εξαγορά της Κωτσόβολος

Τι σηματοδοτεί για τη ΔΕΗ και την αγορά ενέργειας η εξαγορά της Κωτσόβολος
Σάββατο, 04/11/2023 - 07:03

Με μια αποτίμηση ύψους 200 εκατ. ευρώ το πολυτιμότερο asset για την βρετανική Currys, η Κωτσόβολος, περνά στον 5ο ιδιοκτήτη της, τη ΔΕΗ.

Το μεγάλο deal, που ανακοινώθηκε νωρίς χθες από τις δύο εισηγμένες δεν αιφνιδίασε, καθώς η ελληνική εισηγμένη είχε το προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της (όμιλος Quest και όμιλος Μαρινάκη), καθώς είχε προσφέρει το μεγαλύτερο τίμημα.

Με την κίνηση αυτή η ΔΕΗ αποκτά κυρίαρχη θέση στην αγορά ενέργειας, καθώς γίνεται η πρώτη εταιρεία που αποκτά μια μεγάλη αλυσίδα λιανικής. Και αυτό την ώρα που η ενεργειακή αγορά μετακινείται σε διαφορετικό μείγμα προίόντων, πέρα από τις υπηρεσίες, με φωτοβολταΪκά, αντλίες θερμότητας κα.

Παράλληλα φέρνει μια νέα εποχή για εγχώριο λιανεμπόριο ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών ενώ πρόκειται για μια κίνηση που θυμίζει το παλαιότερο όταν ο όμιλος ΟΤΕ με την εξαγορά της Γερμανός, ενέταξε στο δυναμικό του ένα ισχυρό δίκτυο λιανικής πώλησης προϊόντων τεχνολογίας.

Η συμφωνία για εξαγορά της Κωτσόβολος αποτελεί για τη ΔΕΗ μία στρατηγική κίνηση μετασχηματισμού, σε μία αγορά που αλλάζει σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η εποχή της ενεργειακής μετάβασης και του νέου εξηλεκτρισμού δημιουργεί έναν ολόκληρο νέο κόσμο λύσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Με την εξαγορά της Κωτσόβολος, η ΔΕΗ προχωράει ακόμη γρηγορότερα στον μετασχηματισμό της σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών.

Από την πλευρά της ΔΕΗ, με την απόκτηση του Κωτσόβολου στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ευρύ δίκτυο καταστημάτων για να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα και τη δική της υφιστάμενη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τη διακηρυγμένη στρατηγική της εταιρείας αλλά και τους νέους στόχους που έχουν τεθεί για την ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας στο retail με νέες υπηρεσίες και προϊόντα, καθίσταται σαφές ότι η επένδυση στον Κωτσόβολο "ταιριάζει” με τη στρατηγική της εταιρείας.

Ποιο όμως είναι το ποσό που θα καταβάλλει ο ενεργειακός κολοσσός, υπό τον Γιώργο Στάσση;

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν η ΔΕΗ υπέγραψε συμφωνία με την Currys plc για την εξαγορά της Κωτσόβολος έναντι αντιτίμου που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο δανεισμός και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και εξαιρουμένων των μισθώσεων κατά το IFRS 16 που ήταν στις 29 Απριλίου στα 97 εκατ. ευρώ.

Η αξία της καθαρής θέσης μετά τις προσαρμογές για μετρητά, χρέος και κεφάλαιο κίνησης είναι 268 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η Currys στην ανακοίνωσή της το αντάλλαγμα που θα καταβληθεί κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα υπολογιστεί με βάση την καθαρή αξία μετά τις προσαρμογές για μετρητά χρέη και κεφάλαιο κίνησης ύψους 268 εκατ. ευρώ στις 29 Απριλίου 2023.

Στην πραγματικότητα το τίμημα που θα καταβάλλει η ΔΕΗ είναι το enterprise value, που είναι στα 200 εκατ. ευρώ συν ταμειακά διαθέσιμα μείον τα δάνεια.

Το πλεόνασμα του ταμείου με την αφαίρεση του δανεισμού, που είναι σχεδόν μηδενικός, είναι περίπου στα 70 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να υπολογιστεί ένα επιπλέον ποσό 11.019 ευρώ για κάθε ημερολογιακή ημέρα με έναρξη από τις 29 Απριλίου 2023 έως την ολοκλήρωση της συναλλαγής.