Δύσκολη εξίσωση η θέρμανση που συμφέρει για το χειμώνα

Δύσκολη εξίσωση η θέρμανση που συμφέρει για το χειμώνα
Παρασκευή, 20/10/2023 - 05:28

Από την μια πλευρά η ακρίβεια από την άλλη οι υψηλές τιμές για την αγορά των κατάλληλων σωμάτων (κλιματιστικά, αντλίες θερμότητας, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κλπ) και στη μέση ο καταναλωτής που πρέπει να επιλέξει.

Το τελευταίο διάστημα το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζουν εικόνες και απόψεις για τον τρόπο θέρμανσης των σπιτιών. Από την μια πλευρά η ακρίβεια από την άλλη οι υψηλές τιμές για την αγορά των κατάλληλων σωμάτων (κλιματιστικά, αντλίες θερμότητας, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κλπ) και στη μέση ο καταναλωτής που πρέπει να επιλέξει. Βέβαια, επαγγελματίες της αγοράς θεωρούν πως οι πολίτες θα κινηθούν όπως και πέρσι. Δηλαδή θα επιλέξουν τις «φθηνές» επιλογές.

Όπως αναφέρουν στο iEnergeia αν και το πετρέλαιο θέρμανσης είναι διαχρονικά μια σταθερή επιλογή που δύσκολα θα αποχωριστούν οι καταναλωτές, παρά το γεγονός βέβαια πως είναι πολύ πιο ακριβό, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Για το φυσικό αέριο όπως είπαμε πρόσφατα επικρατεί αβεβαιότητα. Η επιλογή του ηλεκτρισμού είναι πλέον μια επιλογή στην οποία στρέφονται αρκετοί. Με κλιματιστικά καλής ενεργειακής κλάσης μπορεί ένα νοικοκυριό να καλύψει τις ανάγκες του. Όπως ανέφερε μάλιστα πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας εξετάζεται κάποιους είδους επιδότηση.

Δυο σημαντικά δεδομένα. Πρώτον, τα σπίτια της δεκαετίας του 1980 και πιο πίσω με τα παλιά κουφώματα σίγουρα θα χρειαστούν θερμομόνωση για να είναι αποτελεσματικά το μέσο θέρμανσης. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστούν αρκετά χρήματα που μπορούν να αντληθούν από τα προγράμματα εξοικονομώ. Τα οποία βέβαια εφαρμόζονται με πολλά προβλήματα. Δεύτερον τα νοικοκυριά που ζουν στη βόρεια Ελλάδα σίγουρα θα χρειαστούν πιο αποδοτικές λύσεις.

Οι αντλίες θερμότητας

Μια επιλογή ιδιαίτερα δαπανηρή είναι οι αντλίες θερμότητας, με επαγγελματίες να θεωρούν ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, εκτός του εξοικονομώ. Μια επιλογή που ταιριάζει όμως για νέες κατοικίες και όχι υφιστάμενες. Δεν είναι μόνο βέβαια μόνο το θέμα του κόστους, αλλά και του χώρου.