Ακρίβεια: Έρχονται ιδιώτες ελεγκτές

Ακρίβεια: Έρχονται ιδιώτες ελεγκτές
Πέμπτη, 21/09/2023 - 06:43

Σύντομα ρίχνονται «στη μάχη» της ακρίβειας και των αυξήσεων, ιδιώτες ελεγκτές, εκτός από τα συνεργεία της ΔΙΜΕΑ, στον καθημερινό έλεγχο του περιθωρίου κέρδους τιμών στα καύσιμα και σε βασικά είδη διατροφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEnergeia η πρόσκληση της ΔΙΜΕΑ για την μετάταξη 41 υπαλλήλων από άλλες δημόσιες υπηρεσίες στον μηχανισμό ελέγχου της αγοράς δεν έχει συναντήσει την αντιμετώπιση που αναμενόταν καθώς έχουν δηλωθεί μόνο 3 αιτήσεις μετάταξης!

Η διαμόρφωση των τιμών όμως, για όλο το επόμενο διάστημα, είναι υψηλών απαιτήσεων για τον ελεγκτικό μηχανισμός γιαυτό και προχωράει το σχέδιο για να μπουν στη μάχη και οι ιδιώτες ελεγκτές όσο και ο ίδιος ο καταναλωτής.

Ιδιώτες ελεγκτές

Προχωρούν οι διαδικασίες για να προκηρυχτεί διαγωνισμός βάση του οποίου θα κληθούν ιδιώτες που θέλουν να συμμετάσχουν στην διαδικασία να λάβουν πιστοποίηση και να ενταχθούν στο δυναμικό της ΔΙΜΕΑ. Προϋποθέσεις και κριτήρια για τα προσόντα που θα πρέπει να έχουν όσοι εκφράσουν το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στην ΔΙΜΕΑ αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Ουσιαστικά οι ιδιώτες ελεγκτές, εφόσον πιστοποιηθούν για τον συγκεκριμένο τομέα της ΔΙΜΕΑ από τον Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης θα μπορούν να ενταχθούν στο ανθρώπινο δυναμικό της. Στους ιδιώτες ελεγκτές θα τους ανατεθεί έργο ορισμένου χρόνου και για να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένο αριθμό ελέγχων.

Στη μάχη και ο ίδιος ο καταναλωτής

Σε ό,τι αφορά στους καταναλωτές αναβαθμίζεται το σύστημα υποβολής και διαχείρισης καταγγελιών τόσο στην τηλεφωνική γραμμή 1520 όσο και στον ειδικό ιστότοπο για τις καταγγελίες ενώ σχεδιάζεται και ειδική εφαρμογή (app) για την υποβολή καταγγελιών και μέσω κινητού τηλεφώνου.

Όπως σημείωσε χθες σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας οι πορείες των διεθνών τιμών στην τιμή του πετρελαίου Brent ακολουθούν εκ νέου αυξητική πορεία κι αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί αν ελέγξει η κυβέρνηση, ωστόσο μπορεί - και το κάνει- να ελέγχει αν υπάρχει αισχροκέρδεια στην αγορά.

Ο ίδιος σημείωσε: «Γενικότερα, το 2023 στο σύνολο της χώρας έχουμε διενεργήσει 14.949 ελέγχους και έχουμε επιβάλει 5.156.132 ευρώ πρόστιμα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι καμία εταιρεία, καμία πολυεθνική, κανένας προμηθευτής, κανένας χονδρέμπορος δεν πρόκειται να ξεφύγει από τους ελέγχους μας όσο μεγάλος κι αν είναι. Διότι όσο περισσότερο στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, άλλο τόσο αμείλικτοι θα είμαστε σε πρακτικές που παραβιάζουν τον νόμο και αποβαίνουν σε βάρος του καταναλωτή. Ειδικά η αισχροκέρδεια, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες που περνά η πατρίδα μας, εκτός από απαράδεκτη, είναι ηθικά αποτρόπαιη και καταδικαστέα και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε χωρίς κανένα ενδοιασμό».