«Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή»: Προς εξαργύρωση τα τελευταία vouchers - Με ρυθμούς χελώνας οι πληρωμές

«Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή»: Προς εξαργύρωση τα τελευταία vouchers - Με ρυθμούς χελώνας οι πληρωμές
Δευτέρα, 18/09/2023 - 06:23

Στραγγαλίζει οικονομικά τους μικρούς της αγοράς οικιακών και ηλεκτρικών συσκευών η αναμονή για τις πληρωμές των vouchers που έχουν εξαργυρωθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή».

Οι εκκαθαρίσεις πληρωμών προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από τα ταμεία των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο iEnergeia, η τελευταία εκκαθάριση έγινε για τις αγορές που έχουν γίνει μέχρι τις 14 Απριλίου την ώρα που συνεχίζονται οι αγορές από τους καταναλωτές που έχουν καταστεί δικαιούχοι επιδοτήσεων για την αντικατάσταση κλιματιστικού, ψυγείου και καταψύκτη.

Ο αργός ρυθμός εκκαθαρίσεων αφορά το σύνολο της αγοράς, ωστόσο όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, στις μικρές αλυσίδες ο αντίκτυπος είναι μεγαλύτερος, καθώς σε μια περίοδο με την ακρίβεια να χτυπάει «κόκκινο» και το κόστος του χρήματος με τα υψηλά επιτόκια σε δυσθεώρητα ύψη καλούνται από τα δικά τους διαθέσιμα να καλύψουν για τις ανάγκες του προγράμματος τις αγορές, την αποθήκευση και τη διάθεση συσκευών.

Υπενθυμίζεται, ότι το καλοκαίρι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επιπλέον 68.122 νοικοκυριά. Μετά από αυτή την προσθήκη, οι συνολικοί δικαιούχοι του προγράμματος διαμορφώνονται σε 653.772. Η προθεσμία για την εξαργύρωση των vouchers του τρίτου κύκλου του προγράμματος, δηλαδή των τελευταίων δικαιούχων που έλαβαν vouchers από τις 12 Ιουλίου και μετά λήγει στις 10 Οκτωβρίου ενώ η δυνατότητα παράδοσης των παλαιών συσκευών στα καταστήματα που έχει γίνει η αγορά είναι μέχρι τις 9 Νοεμβρίου.

Πάντως, το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» που ήδη τρέχει για περισσότερο από έναν χρόνο και αφορά στην αντικατάσταση 1,5 εκατ. συσκευών για περισσότερους από 600.000 δικαιούχους έχει τονώσει σημαντικά την αγορά κάτι που αποτυπώνεται και στις οικονομικές επιδόσεις μεγάλων επιχειρήσεων.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της GFK, τα κλιματιστικά στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου της φετινής χρονιάς, αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 86,4% από τα 132.316 τεμάχια πέρυσι στα 246.620 τεμάχια φέτος. Ως προς το τζίρο που συγκέντρωσαν οι επιχειρήσεις από τη διάθεση των κλιματιστικών στο πρώτο εξάμηνο αυξήθηκε κατά 140,8% από τα 75 εκατομμύρια στα 180,7 εκατομμύρια ευρώ.

Τα τελευταία vouchers του προγράμματος οδεύουν προς εξαργύρωση, γεγονός που συνεχίζει να ενισχύει την πορεία της αγοράς και τον Σεπτέμβριο, ένας μήνας που παραδοσιακά, οι δαπάνες των νοικοκυριών κατευθύνονται στα σχολικά είδη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του προγράμματος (17/9/23) έχουν εκδοθεί συνολικά 931.969 επιταγές για αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών. Η μερίδα του λέοντος αφορά στα κλιματιστικά, καθώς έχουν εκδοθεί 484.528 vouchers. Ακολουθούν τα ψυγεία με τον αριθμό των επιταγών να φτάνει στια 352.656 και οι καταψύκτες που έχουν και τη μικρότερη ζήτηση, καθώς ο αριθμός των επιταγών που έχουν εκδοθεί ανέρχεται σε 94.785.

Από το σύνολο των επιταγών παραμένουν διαθέσιμες προς χρήση 323.857. Από αυτές οι 175.058 αφορούν σε κλιματιστικά, οι 103.622 σε ψυγεία και οι 45.177 σε καταψύκτες. Από τους εμπόρους έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί 608.112 επιταγές. Για κλιματιστικά ο αριθμός των επιταγών που έχουν εξαργυρωθεί ή δεσμευτεί ανέρχεται σε 309.470, για ψυγεία 249.034 και για καταψύκτες 49.608.