Ανατροπή με το επίδομα θέρμανσης - Τι αλλάζει στο σχεδιασμό

Ανατροπή με το επίδομα θέρμανσης - Τι αλλάζει στο σχεδιασμό
Πέμπτη, 14/09/2023 - 11:13

Μικρό καλάθι για το επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να κρατούν πλέον τα νοικοκυριά.

Ανατρέπονται όλα για το επίδομα θέρμανσης, καθώς χωρίς κρατική επιδότηση στην αντλία η οποία εφαρμόστηκε πέρυσι και βοήθησε τα νοικοκυριά να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεστάνουν το σπίτι τους σε τιμές κάτω από 1,10 ευρώ το λίτρο θα κάνει πρεμιέρα το πετρέλαιο θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν περιλαμβάνεται η οριζόντια επιδότηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία.

Ετσι, το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει σε τιμές στην περιοχή του 1,5 ευρώ το λίτρο.

Η κυβέρνηση θα στηρίξει τα νοικοκυριά το χειμώνα με το επίδομα θέρμανσης το οποίο θα καταβληθεί με τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στον ANT1 το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί όπως και πέρυσι με κάποιες διαχειριστικού τύπου αλλαγές. Μεταξύ των αλλαγών περιλαμβάνεται η κατάργηση της χορήγησης διπλού επιδόματος για τη μετατροπή του καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο καθώς η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί αισθητά σε σχέση με πέρυσι.

Στην αγορά αναμένουν έναρξη πώλησης πετρελαίου θέρμανσης πάνω από το 1,5 ευρώ το λίτρο. Όπως είπε χθες η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα σε δηλώσεις της σε τηλεοπτικό σταθμό, «κάτω από 1,50 αποκλείεται να ξεκινήσει το πετρέλαιο θέρμανσης» ζητώντας επιδότηση στην αντλία.

Με το ράλι ανόδου που καταγράφει το τελευταίο διάστημα η διεθνής πετρελαϊκή αγορά και τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας να προειδοποιεί για αυξημένες διακυμάνσεις και υψηλότερες τιμές στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, η θέρμανση φέτος θα είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Πολύ περισσότερο που η κακοκαιρία “Daniel” εξανέμισε κάθε προσδοκία για την απορρόφηση των κραδασμών από το ράλι ανόδου των τιμών των καυσίμων. Με περιορισμένους τους πόρους δεν πρέπει να αναμένεται κάτι περισσότερο από την περσινή περίοδο, που το ωστόσο το κονδύλι τόσο για το επίδομα θέρμανσης όσο και για την επιδότηση στην αντλία ήταν σημαντικό.

Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο επιδότησης στην αντλία, ή επανάληψη του fuel pass δεν είχε μπει σε καμία περίπτωση στο τραπέζι για τη φετινή χρονιά ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης δεν θα πρέπει να αναμένεται τίποτα περισσότερο παρά τροποποιήσεις τεχνικού χαρακτήρα με το κονδύλι να παραμένει στα ίδια με πέρυσι επίπεδα.

Σημειώνεται ότι πέρυσι το επίδομα θέρμανσης ξεκινούσε από 100 ευρώ και έφτανε έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο ενώ για νέους δικαιούχους και όσους γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο το επίδομα έφτανε έως και 1.600 ευρώ.

Το επίδομα χορηγείται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό και τεκμαρτό, πρέπει να είναι έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Παράλληλα η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.