«Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή»: Τρέχει το πρόγραμμα, εν αναμονή πληρωμών η αγορά

«Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή»: Τρέχει το πρόγραμμα, εν αναμονή πληρωμών η αγορά
Σάββατο, 05/08/2023 - 08:00

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» τρέχει εδώ και έναν χρόνο και αφορά περισσότερους από 600.000 δικαιούχους.

Με περισσότερα από 500.000 vouchers για κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες έχει «ζεσταθεί» η αγορά ηλεκτρικών ειδών. Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» που τρέχει εδώ και έναν χρόνο και αφορά περισσότερους από 600.000 δικαιούχους έχει συμβάλλει καθοριστικά στην τόνωση των τζίρων σε μια δύσκολη περίοδο με τις πληθωριστικές πιέσεις να συρρικνώνουν τα εισοδήματα των καταναλωτών.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της αγοράς βρίσκονται σε αναμονή πληρωμών των επιταγών που έχουν εκδοθεί, με την τελευταία πληρωμή για κάποιες μικρές επιχειρήσεις να έχει γίνει στις 15 Μαρτίου ενώ για κάποιες μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών οι εκκαθαρίσεις voucher έγιναν τον Απρίλιο.

Μάλιστα όπως πηγές της αγοράς οι μικρότερες επιχειρήσεις καλούνται να καλύψουν με δική τους ρευστότητα, το πρόγραμμα, με αγορές, αποθήκευση και διάθεση συσκευών, αλλά και την καταβολή των εξόδων για την αλυσίδα ανακύκλωσης (αποθήκευση, μεταφορά κτλ), σε μια περίοδο που τα επιτόκια είναι υψηλά και βέβαια το κόστος του χρήματος σε δυσθεώρητα ύψη.

Βέβαια, οι ίδιοι παράγοντες σπεύδουν να τονίσουν τη σημασία του προγράμματος για την τόνωση των τζίρων, σε μια δύσκολη περίοδο.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έως τις 5 Αυγούστου είχαν εκδοθεί 472.843 vouchers για κλιματιστικά και από τους εμπόρους έχουν εξαργυρωθεί ή δεσμευτεί 290.963. Για ψυγεία έχουν εκδοθεί 344.169 vouchers και έχουν εξαργυρωθεί ή δεσμευτεί 234.818. Τέλος, για καταψύκτες ο αριθμός των επιταγών που έχουν εκδοθεί είναι 92.450 και έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί οι 46.824.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα στο πολυνομοσχέδιο του Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μπήκε πλαφόν στα περιθώρια κέρδους για τις συσκευές που διακινούνται μέσω του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, λόγω κάποιων αθέμιτων πρακτικών που καταγράφηκαν στο παρελθόν, στη ρύθμιση, αναφέρεται ότι, προβλέπεται, επίσης, η απαγόρευση πώλησης με περιθώριο μεικτού κέρδους μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυε πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2021 από προμηθευτή που έχει συμπεριληφθεί στο Μητρώο Εγκεκριμένων Προμηθευτών ή από έμπορο λιανικής που συμμετέχει στο πρόγραμμα Αλλάζω Συσκευή ή έχει ενταχθεί στο Ενιαίο Μητρώο Εγκεκριμένου Εξοπλισμού. Η ρύθμιση αυτή αφορά την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος και η ισχύς της είχε αρχίσει από πέρσι.

Υπενθυμίζεται, ότι τις 15 Ιουλίου επιπλέον 68.122 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μετά από αυτή την προσθήκη, οι συνολικοί δικαιούχοι του προγράμματος διαμορφώνονται σε 653.772.

Οι νέοι δικαιούχοι, που προέρχονται από την υπάρχουσα λίστα των επιλαχόντων, ενημερώνονται για την ένταξή τους, με την αποστολή προσωπικού μηνύματος στο κινητό τους τηλέφωνο.

Από το Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα αντικατάστασης παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών (κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες), με νέες ενεργειακά αποδοτικότερες, καλύπτεται μέχρι στιγμής το 74% των νοικοκυριών, που έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

Οι νέοι δικαιούχοι στο «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή»

Σημειώνεται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Οι νέοι δικαιούχοι έχουν ένα ορισμένο διάστημα να ασκήσουν το δικαίωμα επιδότησης. Εφόσον δεν το κάνουν το voucher «επιστρέφει» στον κουμπαρά για να «βρει» νέο δικαιούχο.

Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου και αφορά την αγορά κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη.

Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη. Ειδικότερα, για τους σκοπούς του Προγράμματος επιτρέπεται η επιχορήγηση:

-κλιματιστικού (κατηγορία 1) προς αντικατάσταση παλαιού κλιματιστικού,

-ψυγείου (κατηγορία 2) προς αντικατάσταση παλαιού ψυγείου

-καταψύκτη (κατηγορία 3) προς αντικατάσταση παλαιού καταψύκτη