«Ανακυκλώνω- Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Η προθεσμία - Έπεσαν τα πρώτα vouchers στην αγορά

«Ανακυκλώνω- Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Η προθεσμία - Έπεσαν τα πρώτα vouchers στην αγορά
Τετάρτη, 02/08/2023 - 07:59

Αρχισε να «ζεσταίνεται» η αγορά με τα πρώτα vouchers του Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα να φτάνουν στους δικαιούχους επιδότησης για την αντικατάσταση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό.

Από τις 31 Ιουλίου, οι πρώτοι από τους 103.310 ευρώ έλαβαν το SMS με την επιταγή για την επιδότηση αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα που μπορεί να φτάνει και στο 60% της συνολικής δαπάνης. Η προθεσμία για την εξαργύρωση των vouchers λήγει στις 4 Οκτωβρίου και αναμένεται ότι θα αρχίσει ο δεύτερος κύκλους του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» με την ανάδειξη νέων δικαιούχων από τη δεξαμενή των επιλαχόντων. Σημειώνεται ότι το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» έχει διαθέσιμο προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Ωστόσο, λόγω προσαύξησής του κατά 8% (μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων) καλύπτονται από το πρόγραμμα αιτήσεις, συνολικού ύψους 107.700.071 ευρώ. Κατά την εξαργύρωση των επιταγών θα δημιουργείται χώρος (αποθεματικό), ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα και επιλαχόντες δικαιούχοι του.

Πώς λαμβάνεται η επιχορήγηση

Με την έγκριση της αίτησης, ο δικαιούχος λαμβάνει την επιταγή του του αναλογεί (με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί) μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του προγράμματος.

Κάθε επιταγή έχει ψηφιακή μορφή, αφορά στην αντικατάσταση ενός και μόνο ηλεκτρικού θερμοσίφωνα (αγορά νέου ηλιακού – ανακύκλωση παλαιού). Επιπλέον, συνδέεται με συγκεκριμένο ωφελούμενο και δεν μεταβιβάζεται και αφορά σε συγκεκριμένο ποσό (μέγιστη ονομαστική αξία και % επιχορήγησης).

Η επιταγή (voucher) εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα του προγράμματος, αλλά αποστέλλεται και με SMS, στο επιβεβαιωμένο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει ο κάθε δικαιούχος. Κάθε ψηφιακή επιταγή περιλαμβάνει:

• Τον μοναδικό κωδικό της επιταγής (Voucher ID)

• Το όνομα και ΑΦΜ, καθώς και το επιβεβαιωμένο κινητό όπου θα αποστέλλονται τα μηνύματα και οι κωδικοί μίας χρήσης

• Το ποσοστό ενίσχυσης και τη μέγιστη ονομαστική της αξία

• Τον αριθμό παροχής και τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί.

Το μητρώο προμηθευτών

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι θα λάβουν δύο επιταγές. Η πρώτη επιταγή θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, ενώ η δεύτερη μπορεί να επιδοτήσει (προαιρετικά) τη δαπάνη εκτέλεσης συμπληρωματικών εργασιών για την αντικατάσταση του παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με το νέο Ηλιακό (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης του Νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα ή απεγκατάστασης του παλαιού θερμοσίφωνα, αναλώσιμα & εξαρτήματα κλπ.).Η προμήθεια του ηλιακού θερμοσίφωνα γίνεται μόνο από προμηθευτές που έχουν εγγραφεί στο μητρώο, όπου ήδη ο αριθμός τους ξεπερνά τους 1.500.

Η λήξη δυνατότητας εξαργύρωσης των επιταγών είναι στις 4 Οκτωβρίου, με βάση το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος. Η λήξη δυνατότητας παράδοσης παλαιών συσκευών από δικαιούχους προς τα καταστήματα είναι μέχρι τις 19 Οκτωβρίου και έως τις 3 Νοεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία για τις εξαργυρώσεις των δεσμεύσεων καταληκτικής ημερομηνίας.

Οι δικαιούχοι θα δουν σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος. Υπολογίζεται πως η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού πρόκειται να μειωθεί, περίπου, κατά 65% ανά νοικοκυριό. Όσον αφορά στο περιβαλλοντικό όφελος για τη χώρα, εκτιμάται πως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) θα μειωθεί κατά 200.000 τόνους, ετησίως.

Σημειώνεται πως προκειμένου να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται. Οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει:

• Να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρσή τους, το οποίο θα επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο.

• Πριν την αντικατάστασή τους, να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

• Να είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων.