Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Τα 3+1 δεδομένα που πρέπει να υπολογίζονται πριν την αγορά

Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Τα 3+1 δεδομένα που πρέπει να υπολογίζονται πριν την αγορά
Τετάρτη, 31/05/2023 - 06:37

Το Ανακυκλώνω Αλλάζω Θερμοσίφωνα τρέχει και έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των πολιτών. Τα ερωτήματα είναι πολλά σε σχέση με το τι θα πρέπει να προσέξουν πριν την αγορά.

Με το πρόγραμμα της επιδότησης ηλιακών θερμοσιφώνων να έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των πολιτών, τα ερωτήματα είναι πολλά σε σχέση με το τι θα πρέπει να προσέξουν πριν την αγορά, καθώς στόχος είναι να επωφεληθούν σε βάθος χρόνου. Αν λάβουμε υπόψη το γεγονός πως ένα καλός ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να διατηρηθεί και 30 χρόνια.

Όμως τι πρέπει να προσέξει κάποιος πριν προχωρήσει στην αγορά. Μεγάλο ρόλο όπως αναφέρει επαγγελματίας υδραυλικός μιλώντας στο iEnergeia.gr είναι σε ποια περιοχή μένει. Αν μένει σε μια περιοχή που το νερό δεν είναι πόσιμο, που έχει άλατα, τότε θα πρέπει να υπολογίζει ότι θα χρειαστεί η αγορά ενός ανοξείδωτου ηλιακού θερμοσίφωνα. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος μπορεί να φτάσει και 1.200-1.300 ευρώ. Ανάλογα με τα λίτρα του ηλιακού μπορεί να ανέβει το κόστος. Εξαρτάται επίσης από την επιφάνεια του ηλιακού θερμοσίφωνα και από την ποιότητά του. Σίγουρα οι τιμές διαφέρουν και από εταιρία σε εταιρία.

Από την άλλη πλευρά σημαντικό ρόλο στην αγορά ενός συστήματος διαδραματίζει αν στην περιοχή που θα εγκατασταθεί υπάρχει ηλιοφάνεια. Από αυτό το στοιχείο εξαρτάται η επιλογή της ποιότητας του καθρέφτη. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος ότι η εγκατάσταση του συστήματος θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε η κλήση του να είναι στις 40-45 μοίρες. Τρίτο δεδομένο είναι η επιλογή του σωλήνα που θα χρησιμοποιηθεί. Η σωστή λύση σύμφωνα με επαγγελματίες είναι ο πλαστικός μαύρος σωλήνας και όχι ο πολυχρωματικός.

Ποιο είναι το κόστος συντήρησης για μια 4μελή οικογένεια

Μια 4μελής οικογένεια θα χρειαστεί μίνιμουμ έναν ηλιακό θερμοσίφωνα 160 λίτρων και μάξιμουμ 200 λίτρων. Από κει και πέρα με την αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα δεν τελειώνουν όλα. Κάθε τρία χρόνια θα πρέπει να γίνεται συντήρησή του. Μια συντήρηση περιλαμβάνει την αλλαγή του θερμοστάτη, τον καθορισμό του δοχείου και εργασίες που το συνολικό τους κόστος είναι περίπου 100 ευρώ. Αν υπολογίσουμε το γεγονός πως με καλή συντήρηση μπορεί ένας ηλιακός να διατηρηθεί για 30-35 χρόνια τότε αντιλαμβάνεται κάποιος τα οφέλη της συντήρησης.

Τα ποσοστά επιδότησης στο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ

Κάτω από 5.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 1η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα είναι 60%.

5.000 έως κάτω από 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στη 2η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα ανέλθει σε 55%.

10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 3η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα διαμορφωθεί σε 50%.

Η πλατφόρμα του προγράμματος για τις αιτήσεις θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη Τρίτη 20 Ιουνίου στις 3μμ.