Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Πότε ξεκινούν αιτήσεις στο allazothermosifona.gov.gr

Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Πότε ξεκινούν αιτήσεις στο allazothermosifona.gov.gr
Τρίτη, 18/04/2023 - 11:21

Το πρόγραμμα Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα έχει ανακοινωθεί και μέσα στο Μάιο αναμένεται να ξεκινήσoyn oi ait;hseiw αντικατάστασης ηλεκτρικού θερμοσίφωνα μέσα από την ενεργοποίηση της σχετικής ψηφιακής πλατφόρμας.

Να ανοίξει η πλατφόρμα για αιτήσεις ώστε να αγοράσουν ηλιακό θερμοσίφωνα με επιδότηση περιμένουν τα νοικοκυριά. Το πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί και μέσα στο Μάιο αναμένεται να ξεκινήσoyn oi ait;hseiw αντικατάστασης ηλεκτρικού θερμοσίφωνα μέσα από την ενεργοποίηση της σχετικής ψηφιακής πλατφόρμας.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατες τηλεοπτικές δηλώσεις του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στόχος του προγράμματος επιδότησης για ηλιακούς θερμοσίφωνες είναι να αντικατασταθούν οι ενεργοβόροι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες με ηλιακούς που χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια.

«Αξιοποιείται το ηλιακό δυναμικό της χώρας για ζεστό νερό χωρίς κόστος με προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά και προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση» είχε σημειώσει ο κ. Σκρέκας αναφερόμενος και στο γεγονός ότι ο κλάδος κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων στην Ελλάδα είναι από τους πρωτθλητές διεθνώς.

Την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (https://ypen.gov.gr/anakyklono-allazo-thermosifona/), ο οδηγός του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται πολλαπλοί στόχοι.

Όπως έχει σημείωσε, επίσης, σε δηλώσεις της η ΓΓ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» πρόκειται να επωφεληθούν άμεσα τουλάχιστον 120.000 ελληνικά νοικοκυριά, για τα οποία θα υπάρξει μείωση τουλάχιστον 210 εκατ. τόνων CO2 ανά έτος. Παράλληλα, θα υπολογίζεται ότι θα μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού, κατά περίπου 65%.

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται, είτε από την 1η κατοικία είτε από την εξοχική.

«Προϋπόθεση είναι έχει κάποιος στο σπίτι του ηλεκτρικό θερμοσίφωνα για να μπορέσει να μπει στο πρόγραμμα, και να είναι μάλιστα σε λειτουργία διότι ο στόχος του προγράμματος είναι να μειώσουμε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και στη χώρα μας αλλά και να μειωθεί το κόστος στα νοικοκυριά. Άρα θα πρέπει να αντικατασταθεί ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας με έναν ηλιακό. Τα ποσοστά της επιδότησης κυμαίνονται από 50-60% περίπου, στο πρόγραμμα αυτό, την εγκατάστασή του θερμοσίφωνα μπορεί κανείς να την κάνει είτε σε κύρια κατοικία του είτε σε δευτερεύουσα κατοικία» είχε αναφέρει η κ. Σδούκου.

Αναλυτικά τα κριτήρια

Σύμφωνα με τον Οδηγό του ΥΠΕΝ οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει:

Να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρσή τους, το οποίο θα επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο.

Πριν την αντικατάστασή τους, να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

Να είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων.

Προϋποθέσεις ένταξης ωφελούμενων στο πρόγραμμα

Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση.

Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά, που έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

Για παράδειγμα για μία 4μελη οικογένεια που έχει εισόδημα 20.000 ευρώ, διαιρώντας το διά του 4, μπορεί να προσδιορίσει το ατομικό οικογενειακό εισόδημά της. Το ποσοστό της επιδότησης σε αυτή την περίπτωση είναι το 60%.