Ηλιακοί θερμοσίφωνες και Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Πότε ξεκινούν αιτήσεις για επιδότηση

Ηλιακοί θερμοσίφωνες και Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Πότε ξεκινούν αιτήσεις για επιδότηση
Παρασκευή, 17/02/2023 - 07:21

Tέλη Μαρτίου προβλέπεται να ανοίξουν οι δύο πλατφόρμες υποδοχής αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες και ηλιακών θερμοσιφώνων με βάση τον νεότερο σχεδιασμό του ΥΠΕΝ.

Μετά τις 15 Μαρτίου υπολογίζεται ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις όσων θέλουν να αντικαταστήσουν τον ηλεκτρικό με ηλιακό θερμοσίφωνα. Την ίδια περίοδο κάνει πρεμιέρα και το νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία»

Μέσα στον Μάρτιο (το αργότερο μέχρι την τρίτη εβδομάδα) θα ανοίξει η πλατφόρμα τόσο για την εγκατάσταση θερμοσιφώνων, αλλά και το νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία», που θα στηρίζει μέχρι 10 κιλοβάτ. Ως προς το δεύτερο, το ποσοστό επιδότησης για την μπαταρία θα φτάσει ακόμη και το 100%. Το σύστημα φωτοβολταϊκών με μπαταρία βοηθά τους ιδιοκτήτες να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και τη νύχτα. Δικαιούχοι θα είναι ιδιώτες, επαγγελματίες και αγρότες.

Σε κάθε περίπτωση μαζικό εκτιμάται ότι θα είναι το ενδιαφέρον για τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, το κόστος των οποίων μαζί με την επιδότηση θα γίνει πολύ προσιτό καθώς σήμερα για μια οικογένεια δεν ξεπερνά τα 1.200 ευρώ.

Στον ηλιακό θερμοσίφωνα, η φθηνή ηλιακή ενέργεια θα αντικαταστήσει την ηλεκτρική, τουλάχιστον για όσες ώρες (ειδικά τον χειμώνα) υπάρχει ηλιοφάνεια. Σήμερα, υπολογίζεται ότι η κατανάλωση για τη χρήση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα φτάνει στα 3,5-4 κιλοβάτ ανά ώρα.

Η επιδότηση για ηλιακούς θερμοσίφωνες αποτελεί πάγιο αίτημα των φορέων του κλάδου καθώς η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή βιομηχανία παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων με αυξημένη σε συντριπτικά ποσοστά εξαγωγική δραστηριότητα.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για φωτοβολταϊκά και ηλιακούς

Μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων εκτιμάται πως θα υπάρξει καθοριστική συμβολή στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στην εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό αλλά και τον επαγγελματικό τομέα. Υπολογίζεται μάλιστα πως θα αναπτυχθούν τουλάχιστον 100.000 συστήματα σε κατοικίες και από 75.000 σε μικρές επιχειρήσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις, καθώς πέρα από το πρόγραμμα για την εγκατάσταση θερμοσιφώνων, υπάρχει και το νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία», που θα στηρίζει μέχρι 10 κιλοβάτ. Δικαιούχοι θα είναι ιδιώτες, επαγγελματίες και αγρότες.

Για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες φαίνεται ότι θα υπάρχουν κριτήρια ανάλογα με αυτά του Ανακυκλώνω Συσκευή.

Τελευταία τροποποίηση στις 17/02/2023 - 14:00