Ωρες αιχμής: Γιατί πρέπει να «κόβεται» το ρεύμα - Έξυπνες συμβουλές για οικονομία στη θέρμανση το χειμώνα

Ωρες αιχμής: Γιατί πρέπει να «κόβεται» το ρεύμα - Έξυπνες συμβουλές για οικονομία στη θέρμανση το χειμώνα
Κυριακή, 06/11/2022 - 08:18

Η αυξημένη κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής, οδηγεί σε ακριβότερες τιμές για κάθε κιλοβατώρα καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Έξυπνες συμβουλές για οικονομία στη θέρμανση το χειμώνα δίνει η ΔΕΠΑ ειδικά για το φυσικό αέριο, αλλά και για όλες τις χρήσεις στο σπίτι και στην επιχείρηση.

Η οδηγία από το υπουργείο Ενέργειας είναι ξεκάθαρη και για τους επόμενους 5 μήνες, προσπαθούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.

Η αυξημένη κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής, οδηγεί σε ακριβότερες τιμές για κάθε κιλοβατώρα καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς αναγκαστικά συμμετέχουν περισσότερο στο ενεργειακό μίγμα οι πιο «ακριβές» μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η μικρότερη χρήση ενεργοβόρων συσκευών κατά τις ώρες αυτές, δηλαδή μεταξύ 18:00 και 21:00, μεταφράζεται σε σημαντική μείωση της μέσης τιμής της κιλοβατώρας για τη χώρα και κατά συνέπεια, για όλους.

Για αυτό, προτιμούμε να χρησιμοποιήσουμε το πλυντήριο ρούχων και πιάτων, το σίδερο, ακόμη και τον φούρνο, είτε νωρίτερα είτε αργότερα, εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Θέρμανση στο σπίτι

Χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη κατά 2-3℃, με ανώτατη θερμοκρασία τους 19-20℃, μπορούμε να επωφεληθούμε έως 15% σε εξοικονόμηση ενέργειας. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη κάτω από τους 17℃ όταν απουσιάζουμε. Η ρύθμιση ενδείκνυται να γίνεται τουλάχιστον μία ώρα πριν αποχωρήσουμε.

Αντικαθιστούμε τις βάνες/διακόπτες των σωμάτων των καλοριφέρ με θερμοστατικές βάνες, ώστε να παρέχεται η επιλογή διαφορετικής θερμοκρασίας σε κάθε δωμάτιο.

Ανάλογα με τη χρήση του κάθε δωματίου, ρυθμίζουμε τη θερμοστατική βάνα σε χαμηλότερη θερμοκρασία ή την απομονώνουμε. Απενεργοποιούμε τα σώματα θέρμανσης σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται.

Προτείνεται η αντικατάσταση του παλιού αναλογικού θερμοστάτη με νέας γενιάς ψηφιακό με δυνατότητα προγραμματισμού, ενεργοποίησης/απενεργοποίησης και ρύθμισης της θερμοκρασίας σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.Αποφεύγουμε τις ώρες αιχμής 18:00-21:00.

Συμβουλές για καυστήρες-λέβητες φυσικού αερίου

Για την ορθή ρύθμιση του καυστήρα και την έκδοση φύλλου συντήρησης, προγραμματίζουμε τη τακτική ετήσια συντήρησή του από πιστοποιημένους τεχνικούς, ώστε να επιτυγχάνουμε το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό απόδοσης με τη μικρότερη κατανάλωση φυσικού αερίου.

Μια μειωμένη απόδοση λέβητα κατά 10% λόγω κακής συντήρησης, οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης και του λογαριασμού σας κατά 10%.

Ελέγχουμε τη στεγανότητα της εσωτερικής εγκατάστασης αερίου και δεν επεμβαίνουμε σε αυτή, διασφαλίζοντας την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργίας της.

Διατηρούμε τη μέγιστη θερμοκρασία νερού θέρμανσης του λέβητα συμπύκνωσης, κάτω από τους 60℃.

Ζεστό νερό με boiler/αυτόνομο λέβητα φυσικού αερίου

Αντικαθιστούμε βρύσες που έχουν διαρροή για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Μια βρύση που στάζει μπορεί να σπαταλήσει περίπου 90 λίτρα νερού την εβδομάδα.

Δεν αφήνουμε τις βρύσες μεταξύ ζεστού και κρύου νερού, γιατί παραμένει ενεργοποιημένο το μπόιλερ και σπαταλάμε άσκοπα ενέργεια.

Κουζίνα φυσικού αερίου

Αυξομειώνουμε τη φλόγα στην εστία για να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας μαγειρέματος.

Το μαγείρεμα σε κουζίνα φυσικού αερίου, είναι αποδοτικότερο, καθώς οι εστίες υπερταχείας θέρμανσης, δηλαδή τριπλής ή τετραπλής φλόγας, διαχέουν την θερμότητα στο σκεύος και φτάνει ταχύτερα στην επιθυμητή θερμοκρασία.

Αυξομειώνουμε τη φλόγα του φυσικού αερίου στη μαγειρική εστία για να έχουμε άμεσο και πλήρη έλεγχο της διαδικασίας, χωρίς σπατάλη ενέργειας.

Κεντρική θέρμανση χωρίς αυτονομία

Στις πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου χωρίς θερμοστάτες χώρου στα διαμερίσματα, προτείνεται η τοποθέτηση ψηφιακής μονάδας αντιστάθμισης.

Χωρίς την απαίτηση υδραυλικών παρεμβάσεων και με συνδυασμό αισθητήρων, η μονάδα αντιστάθμισης αναγνωρίζει με ακρίβεια την εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος και τη θερμοκρασία του νερού του λέβητα, επιτυγχάνοντας την σωστή θερμοκρασία εντός των διαμερισμάτων.