Τα κόλπα για οικονομία στη θέρμανση το χειμώνα

Τα κόλπα για οικονομία στη θέρμανση το χειμώνα
Πέμπτη, 13/10/2022 - 13:18

To ξέρεις πως η ρύθμιση διαφορετικής θερμοκρασίας σε κάθε δωμάτιο μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια στο σπίτι σου;

Δεν είναι απαραίτητο κάθε δωμάτιο να θερμαίνεται στην ίδια θερμοκρασία.

Κατά γενικό κανόνα, όπως συνιστούν οι τεχνικοί θέρμανσης, η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι σας πρέπει να είναι γύρω στους 19-20 βαθμούς, ενώ δημιουργεί μεγαλύτερη αίσθηση άνεσης, το μπάνιο να είναι λίγο πιο ζεστό, γύρω στους 21 βαθμούς. Για τα υπνοδωμάτια, η θερμοκρασία γύρω στους 18 βαθμούς κρίνεται ως επαρκής για ιδανικές συνθήκες ύπνου.

Οπότε, μία λύση είναι να ρυθμιστούν οι θερμοστατικές κεφαλές στην επιθυμητή θερμοκρασία σε κάθε χώρο και έτσι να επιτυγχάνεται και εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον όμως προτείνονται και τα εξής:
Κατεβάστε τα στόρια και κλείστε τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια της νύχτας

Το κλείσιμο των κουρτινών θα αυξήσει τη θερμομόνωση του δωματίου. Ιδιαίτερα τις νύχτες με δυνατούς ανέμους καθώς τα ρεύματα που δημιουργούνται από τον άνεμο δεν διαταράσσουν τη θερμοκρασία του δωματίου.

Φροντίστε για τον σωστό αερισμό των δωματίων

Γενικά δημιουργείται υγρασία στα δωμάτια όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι. Επομένως, καλό είναι να μπαίνει φρέσκος αέρας στο δωμάτιο κάθε 4-5 ώρες για 5 λεπτά τους χειμερινούς μήνες, για 5-15 λεπτά το φθινόπωρο και την άνοιξη και για περίπου 30 λεπτά το καλοκαίρι.

Τα οφέλη είναι διπλά: Πρώτον, αποτρέπεται ο σχηματισμός μούχλας και δεύτερον, ανανεώνεται με καθαρό αέρα το σπίτι.

Μην κλείνετε εντελώς τη θέρμανση όταν φεύγετε από το σπίτι

Είναι σημαντικό για την εξοικονόμηση της ενέργειας, όταν δεν λείπουν για μακρό χρονικό διάστημα οι κάτοικοι του σπιτιού, να μην κλείνουμε εντελώς τη λειτουργία του θερμοστάτη. Συνιστάται να κατεβάζουμε την θερμοκρασία π.χ. στους 17 βαθμούς για να συντηρείτε η θερμοκρασία δτο χώρο.

Έτσι καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια από το να πρέπει να θερμανθεί το σπίτι εκ νέου.

Μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα

Μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με κουρτίνες, καλύμματα και έπιπλα και μην ακουμπάτε πράγματα επάνω τους, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοση τους.
Αφήστε τουλάχιστον 15-20 εκατοστά απόσταση ανάμεσα στα θερμαντικά σώματα και στα βαριά έπιπλα.

Μην αμελείτε την έγκαιρη συντήρηση του συστήματος θέρμανσής σας

Τέλος, η σωστή και έγκαιρη συντήρηση διατηρεί το σύστημά σας αποδοτικό και αξιόπιστο, για να λειτουργεί πάντα στο 100% των δυνατοτήτων του και με το βέλτιστο βαθμό απόδοσης.