Τι θέρμανση συμφέρει το χειμώνα - Ο ρόλος της θερμομόνωσης

Τι θέρμανση συμφέρει το χειμώνα - Ο ρόλος της θερμομόνωσης
Πέμπτη, 13/10/2022 - 06:41

Τι χρήση να κάνει ο πολίτης στα κλιματιστικά και στα θερμαντικά σώματα, τι να επιλέξει ανάμεσα σε ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ξύλα ή αντλίες θερμότητας.

Αρκετός κόσμος αναζητά την καλύτερη λύση και την πιο οικονομική για να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα. Οι τιμές σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό ανεβοκατεβαίνουν, με αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι προετοιμασμένοι ότι θα πληρώσουν περισσότερα σε σχέση με πέρσι. «Αν επενδύσει ο πολίτης σε θερμομόνωση δεν θα χάσει, είναι ο πιο αποδοτικός και οικονομικός τρόπος για να θερμανθεί, να μειώσει δηλαδή τις απώλειες θερμότητας» αναφέρει στο iEnergeia.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών κ. Κώστας Λάσκος. Ο κ. Λάσκος απαντά σε τρεις βασικές ερωτήσεις: Τι χρήση να κάνει ο πολίτης στα κλιματιστικά και στα θερμαντικά σώματα, τι να επιλέξει ανάμεσα σε ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ξύλα ή αντλίες θερμότητας και ποιος είναι ο πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης.

Τι χρήση να κάνει ο πολίτης στα κλιματιστικά και στα θερμαντικά σώματα;

«Χρησιμοποιούμε κλιματιστικά όταν οι θερμοκρασίες έξω δεν είναι πολύ χαμηλές για να σπάσουμε το κρύο που είναι πολύ αποδοτικό σε υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, ενώ όταν πέσουν αρκετά οι θερμοκρασίες βάζουμε τα καλοριφέρ. Εάν το σπίτι έχει ισχυρή θερμομόνωση η εσωτερική θερμοκρασία δεν θα πέσει και έχει νόημα να κρατάς ανοιχτό το κλιματιστικό ειδικά το inverter που έχει καλή απόδοση, σε διαφορετική περίπτωση δεν έχει νόημα και αυτό θα απαντούσα και πέρσι. Ακόμα και προ ενεργειακής κρίσης η λογική ήταν κατεβάζω το θερμοστάτη σε μια θερμοκρασία χαμηλότερη για να μην παγώσουν οι χώροι.

Τι να επιλέξει ο πολίτης ανάμεσα σε ρεύμα, φυσικό αέριο, ξύλα, πετρέλαιο ή αντλίες θερμότητας;

Κάθε μήνα αλλάζουν τα δεδομένα. Σε μια πολυκατοικία που έκανε αλλαγή μόνο τον καυστήρα και έβαλε ένα καυστήρα φυσικού αερίου το κοστολόγιο είναι μικρό, αλλά η πιο συνηθισμένη περίπτωση στις περισσότερες πολυκατοικίες είναι οι ιδιοκτήτες να έχουν αποκοπεί από την κεντρική θέρμανση, όπου εκεί το κόστος είναι άλλο. Άρα τι θα πούμε στον κόσμο επιστρέψτε στο πετρέλαιο; Τα ξύλα είναι 30% πάνω σε σχέση με πέρσι όλα έχουν ανέβει η λύση ήταν συγκεκριμένη πάντα πολύ πιο οικονομικός τρόπος να θερμαίνουμε το σπίτι μας είναι οι αντλίες θερμότητας. Στην Αθήνα σίγουρα που το κλίμα είναι πιο ευνοϊκό η αντλία θερμότητας είναι πιο αποδοτική σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη, με άλλα λόγια σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες πέφτει η απόδοσή τους. Το κόστος εγκατάστασης των αντλιών θερμότητας στο σπίτι εξαρτάται από το αν έχει θερμομόνωση το σπίτι, αν έχει κουφώματα, αν είναι ρετιρέ, αν είναι προστατευμένο. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται κάποια μελέτη του μηχανικού.

Άρα, ποιος είναι ο πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης;

Αν επενδύσει σε θερμομόνωση δεν θα χάσει είναι ο πιο αποδοτικός και οικονομικός τρόπος για να θερμανθεί, να μειώσει δηλαδή τις απώλειες θερμότητας. Όμως, ακόμα και στην περίπτωση που θέλω να κάνω θερμομόνωση στο σπίτι πρέπει να έχω τη σύμφωνη γνώμη των συνιδιοκτητών.