Ταχυθερμαντήρες: Πότε είναι λύση για ζεστό νερό

Ταχυθερμαντήρες: Πότε είναι λύση για ζεστό νερό
Σάββατο, 01/10/2022 - 07:03

Αποτελούν οι ταχυθερμαντήρες έναν συμφέρον τρόπο τροφοδοσίας με ζεστό νερό των σπιτιών και, αν ναι, σε ποιες περιπτώσεις;

Είναι και αυτή μια ερώτηση που απασχολεί, τους καταναλωτές, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Στις ηλεκτρονικές σελίδες εταιρειών που ασχολούνται με το αντικείμενο αναφέρεται ότι, μια κεντρική συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα σε πολλαπλά σημεία χρήσης και είναι ικανή να καλύψει ανάγκες για ζεστό νερό ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες, σε μπάνια και κουζίνες.

Όπως σημειώνεται, η ηλεκτρική θέρμανση ζεστού νερού χρήσης με μικρές διαδρομές είναι περισσότερο περιβαλλοντικά υπεύθυνη και εξασφαλίζει οικολογική ισορροπία.

Τοπική θέρμανση ζεστού νερού χρήσης

Οι λύσεις για την αποτελεσματική θέρμανση ζεστού νερού μπορούν να χωριστούν σε κεντρικές και τοπικές. Με την κεντρική θέρμανση ζεστού νερού χρήσης, η απόδοση εξαρτάται συχνά από την απόσταση των μακρινών γραμμών παροχής. Αυτό είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα. Όσον αφορά τις εκπομπές CO2, αξίζει επίσης να γίνει μια σύγκριση. Και εδώ, οι τοπικοί ταχυθερμαντήρες ζεστού νερού είναι πολύ καλύτεροι από ό, τι θεωρείται γενικά. Συχνά, το πραγματικό επίπεδο της ενεργειακής απόδοσης εμφανίζεται μόνο στο τέλος του έτους, όπως συμβαίνει όταν πολλοί από τους παράγοντες κόστους, όπως η αντλία κυκλοφορίας ζεστού νερού χρήσης που χρησιμοποιείται στα κεντρικά συστήματα, εμφανίζονται στην ετήσια σύνοψη των τελών. Αυτά σπάνια σημειώνονται ως κόστος ζεστού νερού χρήσης. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το κρυφό κόστος, τα ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης ζεστού νερού συχνά αποδεικνύονται καλύτερα από τα κεντρικά συστήματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Οι ηλεκτρικοί τοπικοί ταχυθερμαντήρες ζεστού νερού, ειδικότερα, προσφέρουν ακόμη περισσότερα οφέλη - πρακτικά δεν χρειάζονται συντήρηση και σας επιτρέπουν να κάνετε απλούς υπολογισμούς κόστους βάσει κατανάλωσης.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των Ταχυθερμαντήρων;

Οι λύσεις για την αποτελεσματική θέρμανση ζεστού νερού χρήσης διακρίνονται σε κεντρικές και τοπικές. Οι κεντρικές λύσεις ζεστού νερού είναι κυρίως δοχεία (Boilers) ζεστού νερού χρήσης που θερμαίνονται από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης - μια αντλία θερμότητας ή το καυστήρα πετρελαίου ή αερίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα μεγάλο επίπεδο ενέργειας χάνεται μέσω των μεγάλων γραμμών παροχής (σωληνώσεων) αλλά και κατά την διάρκεια αναμονής μέχρι την χρήση του ζεστού νερού. Η πραγματική ενεργειακή απόδοση του συστήματος συνήθως εμφανίζεται μόνο στο τέλος του έτους. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί συντελεστές κόστους, όπως η κυκλοφορία του νερού, οι απώλειες των δοχείων, οι απώλειες ενέργειας κατά την αναμονή και οι απώλειες διανομής, οδηγούν σε υψηλή κατανάλωση ενέργειας. Αυτοί οι παράγοντες σπάνια αναγνωρίζονται ως κόστος ζεστού νερού χρήσης. Εάν ληφθούν επίσης υπόψη αυτά τα κρυφά κόστη, τότε οι τοπικοί ηλεκτρικοί ταχυθερμαντήρες νερού είναι συχνά πιο οικονομικοί από τα κεντρικά συστήματα. Αυτό έχει επαληθευτεί από διάφορες διαφορετικές μελέτες.

Σε πολυκατοικίες, η δυνατότητα ακριβούς ατομικής τιμολόγησης είναι αρκετά σημαντική. Ο καθένας πληρώνει για αυτό που χρησιμοποιεί – και τίποτα περισσότερο.

Μπορώ να συνδυάσω τον ταχυθερμαντήρα με τον ηλιακό ή την αντλία θερμότητας ζ.ν.χ.;

Ο συνδυασμός ενός ηλεκτρονικού ταχυθερμαντήρα θέρμανσης νερού με έναν ηλιακό ή μια αντλία θερμότητας ζ.ν.χ. κρίνεται ιδιαίτερα αποδοτικός και πολύ πρακτικός.

Ο ταχυθερμαντήρας καλείται να καλύψει μόνο τη διαφορά θερμοκρασίας (συμπληρώσει) που απαιτείται, χωρίς να δαπανούνται μεγάλες ποσότητες ενέργειας.
Για την ορθή λειτουργία των συσκευών θα πρέπει πάντα να τοποθετείται μια θερμομικτική βάνα έτσι ώστε να περιορίζεται η θερμοκρασία εισόδου στον ταχυθερμαντήρα στους 45°C βαθμούς κελσίου. Στην περίπτωση που η θερμοκρασία που έρχεται από τον ηλιακό ή την αντλία ξεπερνάει την επιθυμητή θερμοκρασία ο ταχυθερμαντήρας δεν θα ενεργοποιηθεί.

Δυνατότητα σύνδεσης με δεύτερη πηγή (ηλιακός ή αντλίας θερμότητας) έχουν όλοι οι ηλεκτρονικοί ταχυθερμαντήρες.