Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Επιδότηση όπως το «Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή»

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Επιδότηση όπως το «Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή»
Δευτέρα, 03/10/2022 - 06:44

Το πρόγραμμα επιδότησης για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες θα τρέξει όπως το πρόγραμμα ανακυκλώνω- αλλάζω συσκευή.

Μέσα στους επόμενες μήνες θα τρέξει το πρόγραμμα για την αντικατάσταση ή εγκατάσταση ηλιακών θερμοσίφωνων, το κόστος των οποίων ξεκινά από 800 ευρώ.

Όμως πρέπει να υπολογίζει κάποιος και τις απαραίτητες σωληνώσεις, που θα χρειαστούν για να συνδεθεί για παράδειγμα ο ηλιακός με το διαμέρισμα πολυκατοικίας. Άρα το κόστος ανεβαίνει και μπορεί να φτάσει και τα 1.300- 1.500 ευρώ.

Αυτή τη στιγμή περίπου τρια εκατ. πολίτες υπολογίζεται ότι έχουν ηλιακούς θερμοσίφωνες. Το πρόγραμμα θα τρέξει όπως το πρόγραμμα ανακυκλώνω- αλλάζω συσκευή.

Πολλά τα ερωτήματα για έναν καταναλωτή όπως: ποια είναι τα κριτήρια για την επιλογή ενός ηλιακού θερμοσίφωνα. Ειδικότερα, η επιλογή του μεγέθους του δοχείου νερού, δηλαδή η χωρητικότητα σε λίτρα ενός ηλιακού εξαρτάται από τον αριθμό των ανθρώπων που μένουν στο σπίτι. Για παράδειγμα μια τετραμελής οικογένεια, χρειάζεται έναν ηλιακό χωρητικότητας 160-200 λίτρα. Το όφελος σε σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να κερδίσει ένα νοικοκυριό κυμαίνεται από 40% έως 80%. Μια άλλα ιδιαιτερότητα που θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος είναι πως υπάρχουν ηλιακοί κλειστού ή ανοιχτού κυκλώματος.

Στο κλειστό κύκλωμα η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται έμμεσα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας με το αντιψυκτικό υγρό να κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα, το οποίο και θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους. Στο ανοικτό κύκλωμα, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται απευθείας, με το ίδιο το νερό χρήσης να λειτουργεί ως θερμαινόμενο μέσο. Πιο φθηνοί είναι οι ανοιχτού κυκλώματος, όμως οι κλειστού κυκλώματος έχουν μεγαλύτερη αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα. Επίσης, υπάρχουν οι ηλιακοί διπλής ή τριπλής ενέργειας. Στην πρώτη περίπτωση ανήκουν αυτοί που μπορούν να λειτουργήσουν με ήλιο και με ρεύμα, ενώ στην άλλη περίπτωση οι ηλιακοί λειτουργούν με ήλιο, ρεύμα και σε συνεργασία με το σύστημα θέρμανσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 17/02/2023 - 14:07