Ρεύμα: Ποιες συσκευές «καίνε» - Τι ισχύει για την κατάσταση αναμονής

Ρεύμα: Ποιες συσκευές «καίνε» - Τι ισχύει για την κατάσταση αναμονής
Τετάρτη, 21/09/2022 - 06:28

Η κατανάλωση ρεύματος για router, φορτιστές τηλεφώνου, φούρνο με ρολόι και φούρνο μικροκυμάτων με ρολόι που μένουν στην πρίζα.

Οι καταναλωτές καλούνται στις ασφυκτικές συνθήκες που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση να αλλάξουν συνήθειες για να εξοικονομήσουν χρήματα. Ένας τρόπος είναι να αλλάξουν παλιές συσκευές, ένας άλλος να κάνουν λιγότερη χρήση συσκευών που αποδεδειγμένα ανεβάζουν την κατανάλωση του ρεύματος. Εν αναμονή των ανακοινώσεων για το νέο τρόπο χορήγησης του επιδόματος ρεύματος, που πλέον θα εξαρτάται από την εξοικονόμηση ενέργειας που πετυχαίνει ένα νοικοκυριό καταγράφουμε μερικές λύσεις στο σπίτι.

Μιλώντας στο iEnergeia.gr ο πρόεδρος του σωματείου Ηλεκτρολόγων Νοτίου Αττικής κ. Χαράλαμπος Κωνσταντόπουλος επισημαίνει το περιβαλλοντικό αλλά και το κοινωνικό όφελος από τη διαφορετική χρήση των συσκευών και αναφέρει τρόπους για να μειώσουμε την ενέργεια μέσα στο σπίτι. Ειδικότερα:

Φώτα

Δεν πρέπει να αφήνουμε λάμπες πυρακτώσεως αναμμένες για πολλές ώρες, γιατί ανεβάζουν το κόστος, αντιθέτως πρέπει αλλά να τις αλλάζουμε με λάμπες led.

Κλιματισμός

Οι καταναλωτές πρέπει να έχουν μια συσκευή καλής ενεργειακής κλάσης. Η οικονομία που μπορούν να πετύχουν είναι σημαντική. Μια καινούργια συσκευή έχει 50% λιγότερη κατανάλωση σε σχέση με μια συσκευή 12 χρόνια παλιότερη.

Ψυγείο

Ένα ψυγείο παλιό αναμφισβήτητα καίει περισσότερο. Αν έχουμε ένα ψυγείο καλής ενεργειακής κλάσης και αν τα λάστιχα να είναι συντηρημένα τότε πετυχαίνουμε εξοικονόμηση. Επιπλέον, η θερμοκρασία για την απλή ψύξη δεν πρέπει να είναι κάτω από τους 6 βαθμούς και για την κατάψυξη κάτω από του -17 βαθμούς.

Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας

Με τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα μια λύση είναι να χαμηλώνουμε τον θερμοστάτη αρκετά ώστε να μην και πολύ ρεύμα για να ζεστάνει το νερό. Μια ανεκτή θερμοκρασία είναι 40 βαθμοί, μειώνοντας τη θερμοκρασία στο θερμοσίφωνα με τη συνδρομή ενός ηλεκτρολόγου πετυχαίνουμε λιγότερη κατανάλωση σε ρεύμα.

Φούρνος

Η προθέρμανση του φούρνου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 λεπτά πριν τον χρησιμοποιήσουμε. Καλό θα είναι να σβήνει ο φούρνος 10 λεπτά νωρίτερα από το χρόνο παρασκευής του φαγητού, αφού η θερμοκρασία που έχει αναπτυχθεί αρκεί για να γίνει το φαγητό.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρει πως πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση των συσκευών που είναι σε λειτουργία αναμονής. Αυτές οι συσκευές έχουν τέτοια κατανάλωση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που ισοδυναμεί με όλο το ενεργειακό δυναμικό της Ελλάδας. Τέτοιες συσκευές είναι τα router, οι φορτιστές τηλεφώνου, ο φούρνος με ρολόι και ο φούρνος μικροκυμάτων με ρολόι. Αυτές οι συσκευές καταναλώνουν κατά μέσο όρο 0,1 - 2w/ώρα σε κατάσταση αναμονής η κάθε μία, ενώ όλες μαζί 10w/ώρα, άρα κατά μέσο όρο καταναλώνουν το χρόνο 69,35kwh. Μόνη λύση να βγαίνουν οι συσκευές από την πρίζα για 19 ώρες το 24ωρο.