Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Επιδότηση με νέο πρόγραμμα

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Επιδότηση με νέο πρόγραμμα
Τρίτη, 20/09/2022 - 11:21

Ηλιακοί θερμοσίφωνες με επιδότηση έρχονται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Οι νέες εξελίξεις.

Ηλιακοί θερμοσίφωνες με επιδότηση είναι το νέο πρόγραμμα που βρίσκεται στα σκαριά. Συγκεκριμένα, πολύ μικρές, σχεδόν μηδενικές χαρακτήρισε σήμερα τις πιθανότητες για διακοπές ρεύματος ή για ρεύμα με «δελτίο» ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ενώ προανήγγειλε πρόγραμμα επιδότησης για ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Κατά πληροφορίες πρόκειται για πρόγραμμα αντίστοιχο του «Εξοικονομώ», το οποίο όμως θα αφορά την επιδότηση ηλιακών θερμοσιφώνων και επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το σενάριο φαίνεται πως είναι η επιδότηση αντικατάστασης παλαιών θερμοσιφώνων με ηλιακούς, δεδομένου ότι το μέσο κόστος αγοράς τους κυμαίνεται στα 600 – 1.000 ευρώ, ενώ ετήσια μια 4μελής οικογένεια θα εξοικονομήσει το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει.

Άλλωστε, ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας σε ένα μέσο νοικοκυριό καίει περίπου το 20% της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Η αλλαγή ενός θερμοσίφωνα σε ηλιακό θα έχει σημαντικό όφελος για τα νοικοκυριά.

Ενδεικτικά ένας ηλιακός θερμοσίφωνας με χωρητικότητα δεξαμενής 160Lt (μια τυπική τιμή είναι τα 40Lt ανά άτομο) και διπλής ενέργειας (έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει και με ηλεκτρικό ρεύμα) κοστίζει 849 ευρώ.

Το σημαντικότερο είναι ότι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες αποτελούν μία καταπράσινη μορφή ενέργειας. Και μάλιστα, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 1700 χιλιόγραμμα το έτος. Όταν για παράδειγμα, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κόστους 25-30.000 ευρώ, η αγορά του οποίου επίσης επιδοτείται, μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μόνο κατά 1.400 χιλιόγραμμα το έτος.

Οι βασικές διακρίσεις των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι στις υποκατηγορίες Διπλής και Τριπλής ενέργειας και Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος.

- Διπλής ενέργειας.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, αυτών δηλαδή του ηλίου και του ρεύματος.

- Τριπλής ενέργειας.

Πρόκειται ουσιαστικά για τον ηλιακό θερμοσίφωνα επόμενης γενιάς, ο οποίος πέραν της λειτουργίας του μέσω του ήλιο και μέσω ρεύματος, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 17/02/2023 - 14:06