Power Pass: Ενστάσεις από καταναλωτές που χάνουν την επιδότηση

Power Pass: Ενστάσεις από καταναλωτές που χάνουν την επιδότηση
Πέμπτη, 21/07/2022 - 06:49

Περισσότεροι από 400.000 καταναλωτές δεν πήραν το Power Pass, ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που θα κοπούν από τις αιτήσεις που εξετάζονται.

Για τα πενιχρά ποσά του επιδόματος ρεύματος δέχεται καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα η ένωση καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ, με τα ποσά αυτά να μην ξεπερνούν τελικά τα 50 ευρώ. Όπως αναφέρει στο iEnergeia.gr η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου υπάρχει μια διάψευση των προσδοκιών του κόσμου.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών περισσότεροι από 400.000 καταναλωτές δεν πήραν το Power Pass, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί είναι και εκείνοι που θα κοπούν από τις αιτήσεις που εξετάζονται.

Όπως αναφέρει όμως η κα Καλαποθαράκου δεν είναι μόνο τα μικρά ποσά είναι και το «ψαλίδισμα» της επιδότησης, καθώς όπως τονίζει εκτός από την επιδότηση του κράτους αφαιρούνται από το αρχικό ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής και οι εκπτώσεις που δίνουν οι πάροχοι. Οι εκπτώσεις αυτές όμως -επισημαίνει -προβλέπονταν με βάση τους όρους της σύμβασης καταναλωτή -παρόχου και είναι διαφορετικές από την κρατική επιδότηση. Άρα δεν θα έπρεπε να αφαιρούνται από το τελικό ποσό το οποίο βέβαια επιδοτείται σε ποσοστό 60%.

Ένα άλλο ζήτημα που έχει επισημανθεί έχει να κάνει με το γεγονός πως πολλοί καταναλωτές αναμένεται να χάσουν την επιδότηση εάν ο λογαριασμός έχει ημερομηνία έκδοσης μετά τον Ιούνιο. Εάν για παράδειγμα ο λογαριασμός αφορά το διάστημα 31/3/22 – 30/6/22 και ο λογαριασμός εκδοθεί τον Ιούλιο ο ενδιαφερόμενος δεν δικαιούται επιδότηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί καταναλωτές να μην δουν για το 7μηνο (Δεκέμβριος-Ιούνιος) του προγράμματος Είναι ένα πρόβλημα που έχει διαπιστωθεί και με τις αρχικές προβλέψεις του προγράμματος. Υπενθυμίζεται πως καταναλωτές που διαθέτουν σταθερό τιμολόγιο αποκλείονται από την επιδότηση. Επιπλέον, εάν ο λογαριασμός δεν αφορά οικιακή κατανάλωση ο αιτών δεν δικαιούται επιδότηση. Είναι λόγοι για τους οποίους «κόπηκαν» αρκετοί καταναλωτές από την επιδότηση.