ΡΑΑΕΥ: Διαβούλευση για τροποποίηση του Κανονισμού Αγοράς και συμμετοχή στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες MARI και PICASSO

ΡΑΑΕΥ: Διαβούλευση για τροποποίηση του Κανονισμού Αγοράς και συμμετοχή στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες MARI και PICASSO
Τετάρτη, 11/10/2023 - 08:57

Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΑΕΥ επί της εισήγησης της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. σχετικά με την τροποποίηση του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης για τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες MARI και PICASSO

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 17, παρ. 2 του Ν. 4425/2016 (ΦΕΚ Α’ 185/30.09.2016), όπως ισχύει:

«2. Για το σκοπό αυτόν ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ, πέραν των λοιπών αρμοδιοτήτων του σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία: […]

ιστ) […] Ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ διαθέτει Κανονισμό Αγοράς Εξισορρόπησης που προσδιορίζεται κατ΄ ελάχιστο περιεχόμενο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 18. Ο Κανονισμός περιλαμβάνει διαφανείς και χωρίς διακρίσεις κανόνες, οι οποίοι βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια, όσον αφορά την πρόσβαση των Συμμετεχόντων στην Αγορά Εξισορρόπησης. Οι Συμμετέχοντες στην Αγορά Εξισορρόπησης και κάθε άλλο πρόσωπο στο οποίο αφορά ο Κανονισμός οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από αυτόν. Με τον Κανονισμό καθορίζονται οι συνέπειες που επέρχονται σε περίπτωση παράβασης των κανόνων του. Η ΡΑΕ εγκρίνει τον Κανονισμό Αγοράς Εξισορρόπησης καθώς και κάθε τροποποίηση του. Οι αποφάσεις της παραγράφου αυτής δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. […] Ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ υποβάλλει στην ΡΑΕ κάθε τεχνική απόφαση που εκδίδει σε εφαρμογή του Κανονισμού του.»

Περαιτέρω, βάσει των διατάξεων του Ν. 5037/2023 (ΦΕΚ Α’ 78/28.03.2023), η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και όπου γίνεται αναφορά στην επωνυμία «Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας» ή «Ρ.Α.Ε.», νοείται η ΡΑΑΕΥ.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΡΑΑΕΥ θέτει σε δημόσια διαβούλευση την υπ’αριθ. πρωτ. ΡΑΑΕΥ Ι-358743/29.09.2023 (ΑΔΜΗΕ ΔΝΣ/20739/28.09.2023) εισήγηση της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. σχετικά με την τροποποίηση του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης για τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες MARI (Χειροκίνητη Εφεδρεία Αποκατάστασης Συχνότητας, χΕΑΣ) και PICASSO (Αυτόματη Εφεδρεία Αποκατάστασης Συχνότητας, αΕΑΣ). Η εν λόγω εισήγηση τροποποίησης του κανονιστικού πλαισίου υπεβλήθη από τον Διαχειριστή σε συνέχεια της πρότασής του αναφορικά με τον γενικό σχεδιασμό της αγοράς για τη συμμετοχή στις πλατφόρμες MARI και PICASSO, και η οποία ετέθη σεδημόσια διαβούλευσηαπό τη ΡΑΑΕΥ, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα τηςΑρχής.

Η συνημμένη πρόταση τροποποίησης του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης περιλαμβάνει τις απαιτούμενες αλλαγές για τη συμμετοχή του Διαχειριστή στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες ανταλλαγής ενέργειας εξισορρόπησης αΕΑΣ και χΕΑΣ, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή από την ένταξη της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. σε αυτές. Στο υπό διαβούλευση κείμενο του Κανονισμού περιλαμβάνονται και οι αλλαγές αναφορικά με τη συμμετοχή των Χαρτοφυλακίων Απόκρισης Ζήτησης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και στην Ενδοημερήσια Αγορά, οι οποίες έχουν ήδη τεθεί σεδημόσια διαβούλευσηκαι τελούν υπό επεξεργασία από τη ΡΑΑΕΥ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και την ΑΔΜΗΕ Α.Ε..

Προς ενημέρωση των συμμετεχόντων, σημειώνεται ότι η ΡΑΑΕΥ, κατά την επεξεργασία και αξιολόγηση της εισήγησης του Διαχειριστή για τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες MARI και PICASSO, θα λάβει, επίσης, δεόντως υπόψη τα ακόλουθα:

Α) Tο περιεχόμενο της υπ’ αριθ. 363/2022 απόφασής της (ΦΕΚ Β’ 2212/06.05.2022), σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκε το αίτημα της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. για παρέκκλιση από τις διατάξεις των παρ. 6 του άρθρου 20 και παρ. 6 του άρθρου 21 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/2195 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για χρονικό διάστημα δύο ετών, έως τις 24 Ιουλίου 2024 (24.07.2024).

Β) Την από 15.09.2023 ενημέρωση της Αρχής από την ΑΔΜΗΕ Α.Ε. για το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των απαιτούμενων ενεργειών για τη συμμετοχή της στις πλατφόρμες MARI και PICASSO (ΔΝΣ/20705/15.09.2023 – ΡΑΑΕΥ Ι-357801/15.09.2023), από το οποίο προκύπτει ότι η ένταξη στην πλατφόρμα PICASSO αναμένεται να υλοποιηθεί έως την ήδη εγκριθείσα από την Αρχή απώτατη ημερομηνία (24.07.2024), σε αντίθεση με την ένταξη στην πλατφόρμα MARI, η οποία αναμένεται να καθυστερήσει κατά περίπου 2 έτη, και προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο του 2026.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στη διαβούλευση υποβάλλοντας τις απόψεις τους επί των ως άνω κειμένων ηλεκτρονικά στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή εγγράφως, έως και τηνΤρίτη 31Οκτωβρίου 2023.

Η ΡΑΑΕΥ, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν.2690/1999, ΦΕΚ Α’ 45), θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων στη διαβούλευση καθώς και το περιεχόμενο των σχετικών εγγράφων, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο συμμετέχων αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του.

Συνημμένα αρχεία:

1)Εισήγηση τροποποίησης του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης για τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες MARI και PICASSO

2)Προτεινόμενες τροποποιήσεις του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης για τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες MARI και PICASSO (με επισήμανση αλλαγών)

3)Προτεινόμενες τροποποιήσεις του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης για τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες MARI και PICASSO (καθαρή έκδοση)