ΔΝΤ: Βαρόμετρο οι τιμές του πετρελαίου για την παγκόσμια οικονομία

ΔΝΤ: Βαρόμετρο οι τιμές του πετρελαίου για την παγκόσμια οικονομία
Τρίτη, 10/10/2023 - 06:49

Με μεγάλη προσοχή θα αναμένουν σήμερα οι διεθνείς αγορές να πληροφορηθούν τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τις προοπτικές των αγορών.

Το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει την έκθεση World Economic Outlook στα πλαίσια της Ετήσιας Συνόδου του που διεξάγεται στο Μαρόκο. Μεγάλο βάρος θα πέσει στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις αγορές εμπορευμάτων.

Ήδη οι αναλυτές του ΔΝΤ έχουν επισημάνει πως οι τιμές των εμπορευμάτων γίνονται πιο ασταθείς εν μέσω κλιματικών και γεωπολιτικών κλυδωνισμών. Κατά το ΔΝΤ μια άνοδος των τιμών του πετρελαίου λόγω της μείωσης της προσφοράς θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και να αυξήσει τον πληθωρισμό, με το μέγεθος των επιπτώσεων να διαφέρει μεταξύ των περιοχών. , προκαλώντας πρόσθετη αστάθεια τιμών.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει και το γεγονός πως οι ελλείψεις στον τομέα της ενέργειας που προκύπτουν από τις χαμηλότερες επενδύσεις στην ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων που δεν συνδυάζονται με αντίστοιχες αυξήσεις στα εναλλακτικά αποθέματα καθαρής ενέργειας μπορεί να προκαλέσουν συχνότερες ενεργειακές κρίσεις. Τέτοιες δυσμενείς διαταραχές προσφοράς μπορεί να επηρεάσουν τις χώρες ασύμμετρα, με ιδιαίτερα οξείες επιπτώσεις σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, όπου τα τρόφιμα και η ενέργεια αποτελούν μεγάλο μερίδιο της οικιακής κατανάλωσης.

Στη βάση αυτή το Ταμείο έχει επισημάνει πως αν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι γεωπολιτικές εντάσεις αλλού ενταθούν θα προκαλέσουν διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα και διακυμάνσεις στις τιμές των τροφίμων, των καυσίμων, των λιπασμάτων και άλλων εμπορευμάτων.