Βιομηχανικό Συνέδριο ΣΕΒ: Καμπανάκι για την αποβιομηχάνιση της Ευρώπης

Βιομηχανικό Συνέδριο ΣΕΒ: Καμπανάκι για την αποβιομηχάνιση της Ευρώπης
Τρίτη, 10/10/2023 - 06:35

Για απουσία ευρωπαϊκής βιομηχανικής στρατηγικής στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης έκαναν λόγο εκπρόσωποι των κορυφαίων βιομηχανικών ομίλων της χώρας μιλώντας στο χθεσινό βιομηχανικό συνέδριο του ΣΕΒ.

Ασκήθηκε κριτική ως προς την πολιτική των Βρυξελλών με την επισήμανση ότι την ώρα που μεγάλες βιομηχανίες κλείνουν ή μετεγκαθίστανται, χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας, υπάρχουν επιπτώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο της Ευρώπης και η οικονομία της συρρικνώνεται, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λαίεν θεωρεί ότι όλα πάνε καλά.

Αλλωστε στην κατεύθυνση αυτή ήταν και τα όσα είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, κάνοντας λόγο για αδράνεια της Ευρώπης στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και στα άμεσα μέτρα που λαμβάνουν οι ΗΠΑ, οδηγούν σε αποβιομηχάνιση της Γηραιάς Ηπείρου, που ήδη βλέπει μεγάλη μείωση της παραγωγής.

Στο συνέδριο του ΣΕΒ, ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης, τόνισε ότι αν δεν βρεθούν λύσεις θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα για τη μεταλλουργία, τα τσιμέντα, τα διυλιστήρια κλπ. Όπως χαρακτηριστικά διερωτήθηκε «έχουμε επενδύσει δισεκατομμύρια. Τι θα κάνουμε θα κλείσουμε όλοι την παραγωγή μας και θα πάμε σε χώρες πιο φιλικές;» Πρόσθεσε δε ότι «ως Ευρώπη σηκώσαμε πολύ ψηλά τη σημαία για να σώσουμε τον κόσμο. Καλά κάναμε, όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε να υπάρχουμε και ως οικονομική οντότητα».

Στην ίδια κατεύθυνση και ο γενικός διευθυντής Ρυθμιστικών Θεμάτων της Μυτιληναίος κ. Νίκος Κεραμίδας, υπογράμμισε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει αντιβιομηχανική αντίληψη κάνοντας ιδιαιτερη αναφορά στο GreenDeal, κυρίως σε ότι αφορά τις εκπομπές του CO2. Όπως είπε «αυξάνουμε το κόστος της παραγωγής μέσω του ETS και των συνοδών εργαλείων όπως το CYBAM και φανταζόμαστε ότι μαγικά θα επιτευχθεί απανθρακοποίηση. Υπάρχει λόγος που η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν ακολουθούν αυτό το δρόμο. Είναι συνειδητό. Δεν είναι ανόητοι. Το κάνουν διότι γνωρίζουν ότι αυτός ο δρόμος οδηγεί σε αποβιομηχάνιση, κάτι το οποίο συμβαίνει ήδη στην ευρωπαϊκή μεταλλουργία».

Ο κ. Κεραμίδας τόνισε ότι οι επενδύσεις στην βιομηχανία και την ενέργεια απαιτούν σταθερότητα και προβλεψιμότητα. «Οι επενδυτές, είπε χαρακτηριστικά, είναι αλλεργικοί στη μετακίνηση των γκολποστ. Για την υλοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης απαιτούνται αρκετά χρόνια και αν στο μεσοδιάστημα αλλάζει το πλαίσιο αυτή η επένδυση είναι αδύνατο να υλοποιηθεί».

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Μυτιληναίος που θα τεθεί σε κανονική λειτουργία το επόμενο διάστημα και σημείωσε ότι όταν ελήφθη η επενδυτική απόφαση, στην ελληνική νομοθεσία προβλεπόταν μηχανισμός ισχύος, ο οποίος πλέον έχει αποσυρθεί.

«Η ΕΕ και το ελληνικό κράτος, είπε ο κ. Κεραμίδας, τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν επιδείξει σημαντική ευκολία στην αλλαγή των οικονομικών δεδομένων και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολύ λίγοι αντιλαμβάνονται την έννοια του βιομηχανικού χρόνου».

Εξάλλου αναφερόμενος στις έρευνες υδρογονανθράκων υπογράμμισε κατ αρχήν ότι για τα επόμενα πολλά χρόνια το 40-50% των ενεργειακών αναγκών θα καλύπτεται από υδρογονάνθρακες και πρόσθεσε: «Θα πρέπει η Ευρώπη να καταλάβει ότι ένα βαρέλι πετρέλαιο που θα αντληθεί στο έδαφος της θα είναι πολύ καλύτερο περιβαλλοντικά, από ένα βαρέλι που θα βγει σε τρίτη χώρα. Οι εκπομπές ρύπων δεν έχουν διαβατήριο.Η αξιοποίηση κοιτασμάτων εάν και όταν βρεθούν μόνο θετικά θα έχει.

Μάλιστα πρόσθεσε για τις έρευνες που διενεργεί η Helleniq Energy σε συνεργασία με την Exxonότι τα σεισμικά έγιναν με τον καλύτερο τρόπο και μέσα στο επόμενο εξάμηνο ή δωδεκάμηνο οι δυο εταίροι θα είναι σε θέση να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις.

Τόνισε ακόμη ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη παρά τα όσα λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπογράμμισε ότι μεγάλο πρόβλημα είναι η υπερρύθμιση της αγοράς που έγινε στην κρίση. Όπως είπε θα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα μόνο για τους ευάλωτους καταναλωτές στους οποίους συγκαταλέγονται και οι βιομηχανίες, κατέληξε.

Τελευταία τροποποίηση στις 10/10/2023 - 09:18