ΔΕΣΦΑ: Η Ρεβυθούσα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη λειτουργία της ελληνικής αγοράς

ΔΕΣΦΑ: Η Ρεβυθούσα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη λειτουργία της ελληνικής αγοράς
Παρασκευή, 06/10/2023 - 06:53

Ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας αποτελεί ένα από τα τέσσερα σημεία εισόδου φυσικού αερίου στην Ελλάδα και το μοναδικό σημείο εισόδου LNG στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Οι εταιρίες που έχουν πρόσβαση έχουν τη δυνατότητα να εκφορτώσουν στον σταθμό φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου και να το αποθηκεύσουν προσωρινά μέχρι και για 18 μήνες. «Ο σταθμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη λειτουργία της ελληνικής αγοράς είναι από τα λίγα σημεία που μπορούν να προσφέρουν ευελιξία στους χρήστες, ενώ συμβάλει στην ασφάλεια εφοδιασμού και έχει τη δυνατότητα να υποδέχεται διαδοχικά φορτία. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να εισάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο από διαφορετικές πηγές», ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια σχετικής παρουσίασης σε δημοσιογράφους ο κ. Σωτήριος Μπράβος, Ανώτατος Διευθυντής Εμπορικών Υπηρεσιών του ΔΕΣΦΑ. Η Ρεβυθούσα έχει 3 δεξαμενές αποθήκευσης συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας 225.000 κυβικά μέτρα, ενώ έχει δυναμικότητα αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου 1.400 κυβικών μέτρων ανα ώρα.

Έως το 2020 δεν υπήρχε δεσμευτική διαδικασία για τους χρήστες με τη λογική της μεγαλύτερης προσέλκυσης των χρηστών. O προγραμματισμός των εκφορτώσεων Φορτίων LNG στην Ρεβυθούσα πραγματοποιούνταν με δηλώσεις ενδιαφέροντος των χρηστών για χρήση της εγκατάστασης. Σε περίπτωση συμφόρησης, η κατανομή πραγματοποιούνταν αναλογικά της ετήσιας ποσότητας που είχε δηλώσει προς εκφόρτωση ο κάθε χρήστης. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη: τη σημαντική αύξηση του μεριδίου του LNG επί των συνολικών εισαγωγών,την αύξηση των Χρηστών του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, τη σημαντική συμφόρηση που σημειώθηκε κατά τον προγραμματισμό εκφορτώσεων Φορτίων LNG για το έτος 2020 ο ΔΕΣΦΑ πρότεινε την αλλαγή της διαδικασίας, με την εισαγωγή δημοπρασιών για τη δέσμευση χρονοπαραθύρων (slot) εκφόρτωσης και δυναμικότητας αεριοποίησης στηνεγκατάσταση LNG της Ρεβυθούσας. Πλέον στόχος είναι η διαδικασία να είναι βασισμένη σε μηχανισμούς αγοράς ανάλογη με αυτούς που εφαρμόζονται σε όλα τα σημεία εισόδου αγωγού του ΕΣΜΦΑ, βάσει των σχετικών Κανονισμών. Έτσι, για το 2023 κλείστηκαν όλα τα χρονοπαράθυρα φορτοεκφόρτωσης και έχει δεσμευτεί για το 80% της δυναμικότητας. Για το 2024 υπάρχουν μερικά ακόμα χρονοπαράθυρα.

Μέχρι το 2022 οι δημοπρασίες αφορούσαν διάθεση δυναμικότητας κατά την 5ετία που έπεται του χρόνου διεξαγωγής τους, ενώ με το νέο μοντέλο δημοπρασιών αφορούν την 15ετία, οι οποίες ξεκινούν από φέτος από την επόμενη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί το 2024. Προσφέρονται συνολικά τέσσερις δέσμες slots ανά έτος:3 δέσμες κάθε μια εκ των περιλαμβάνει 5 φορτία ΥΦΑ ποσότητας 1 TWh έκαστο, 1 δέσμη η οποία περιλαμβάνει 8 φορτία ποσότητας 0,5 TWh έκαστο.Τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου κάθε δέσμης κατανέμονται ιδίως σε περιόδους υψηλής ζήτησης.Η μέγιστη διάρκεια δημοπρασίας είναι μια εβδομάδα πλέον με το νέο μοντέλο. Όπως ανέφερε στέλεχος του διαχειριστή υπάρχουν 67 χρήστες που κάνουν χρήση της ρεβυθούσας και υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον γιατί υπάρχει διαφανές πλαίσιο.