Νέο όνομα θα αποκτήσει η ΔΕΠΑ Υποδομών – Το business plan και τα νομοθετικά αγκάθια

Νέο όνομα θα αποκτήσει η ΔΕΠΑ Υποδομών – Το business plan και τα νομοθετικά αγκάθια
Παρασκευή, 06/10/2023 - 07:00

Νέο όνομα θα έχει πιθανότητα από την 1η Ιανουαρίου 2024 η ΔΕΠΑ Υποδομών, με τις εισηγήσεις των στελεχών της ιταλικής μητρικής, της Italgas, να εστιάζουν σε ένα όνομα που θα παραπέμπει στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η αλλαγή ονόματος είναι η μικρότερη από τις αλλαγές που αυτή την περίοδο λαμβάνουν χώρα στη ΔΕΠΑ Υποδομών. Η απορρόφηση των ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ ΘΕΣΣ από τη Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς, η επιτάχυνση των εργασιών στο κατασκευαστικό κομμάτι, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για επέκταση του δικτύου κατά 450 χιλιόμετρα μέσα στο 2023 και η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου 2022-2043 είναι όλα σε πλήρη εξέλιξη.

Το στρατηγικό σχέδιο της Italgas για την ΔΕΠΑ Υποδομών προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ποσό που περικλείει την εξυγίανσή της και την εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων με ιδιαίτερη προσοχή στην ψηφιοποίηση των δικτύων, τα ανανεώσιμα αέρια, όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο και γενικότερα, τους στόχους απαλλαγής από τον άνθρακα που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και τους στόχους της ΕΕ. Ταυτόχρονα, προωθούνται αλλαγές που σχετίζονται με την ίδρυση και λειτουργία τοπικών γραφείων σε κάθε πόλη και την υλοποίηση υπηρεσιών για τη λειτουργία και συντήρηση των δικτύων διανομής από το προσωπικό της ΔΕΔΑ.

Όλο αυτό το δύσκολο έργο το έχει αναλάβει η Ιταλίδα Διευθύνουσα Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρηση Διανομής Αερίου Francesca Zanninotti. Και δεν τα πάει άσχημα, καθώς προ ημερών συνδέθηκε από τη ΔΕΔΑ ο σταθμός της Καβάλας και ήδη προχωρεί η επέκταση του δικτύου σε Πάτρα και Αγρίνιο.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΔΕΔΑ είναι πολλές και κάποιες προκύπτουν και από το νομοθετικό πλαίσιο που θέτει περιορισμούς.

Η ΔΕΔΑ ήταν δημόσια επιχείρηση σύμφωνα με το ν. 3429/2005 (Δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί) μέχρι τις 31/08/2022, όταν έληξε η διαδικασία ιδιωτικοποίησής της. Τώρα, υπάγεται στον Όμιλο Italgas, πράγμα που σημαίνει ότι το νομοθετικό πλαίσιο, βάσει του οποίου λειτουργούσε προηγουμένως, άλλαξε. Όμως, ακόμη και μετά την ιδιωτικοποίηση, κάθε σύμβαση που αποτελούσε μέρος δημόσιου διαγωνισμού εξακολουθεί να διέπεται από τον Ν. 4412/2016. Έτσι, ως προς την ανάθεση, διαχείριση και εκτέλεση των συμβάσεων αυτών, η ΔΕΔΑ, ως αναθέτουσα αρχή υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4412/2016.