Διαπραγματεύσεις ΕΕ – ΗΠΑ  για τη σύναψη συμφωνίας σχετικά με τα κρίσιμα ορυκτά

Διαπραγματεύσεις ΕΕ – ΗΠΑ  για τη σύναψη συμφωνίας σχετικά με τα κρίσιμα ορυκτά
Unsplash
Τετάρτη, 14/06/2023 - 17:26

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τις διαπραγματευτικές οδηγίες της για μια συμφωνία σχετικά με τα κρίσιμα ορυκτά (CMA) με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στόχος είναι να ενισχυθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού ΕΕ-ΗΠΑ σε κρίσιμες πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων. Μόνο το 2022 η ΕΕ εξήγαγε κρίσιμες πρώτες ύλες αξίας 8,3 δισ. ευρώ συναφείς με τον εν λόγω κλάδο.
Η σύναψη CMA ΕΕ-ΗΠΑ θα διασφαλίσει ότι η ΕΕ, ως σύμμαχος, θα αποκτήσει καθεστώς ισοδύναμο με εκείνο των εταίρων της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών των ΗΠΑ σύμφωνα με τον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού. Οι επιχειρήσεις της ΕΕ θα είναι τότε σε θέση να ανταγωνίζονται στην αγορά των ΗΠΑ επί ίσοις όροις με ανταγωνιστές από τις ΗΠΑ και τρίτες χώρες, όπως η Χιλή, η Δημοκρατία της Κορέας και η Ιαπωνία.
Η CMA ΕΕ-ΗΠΑ θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της ΕΕ σε βιομηχανικούς τομείς στρατηγικής σημασίας. Οι αυστηρές περιβαλλοντικές και εργασιακές διατάξεις θα συμβάλουν στη διασφάλιση μεγαλύτερου εφοδιασμού με κρίσιμες πρώτες ύλες που προέρχονται από βιώσιμες πηγές.
Επιπλέον, η συμφωνία θα συμβάλει στην ενίσχυση της προτεινόμενης πράξης της Επιτροπής για τη βιομηχανία των καθαρών μηδενικών εκπομπών και της πράξης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, που αποσκοπούν στην κλιμάκωση της παραγωγής βασικών τεχνολογιών με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στην ΕΕ.
Η πρόταση έγκρισης της έναρξης διαπραγματεύσεων και οι συνοδευτικές οδηγίες, μόλις εγκριθούν από το Συμβούλιο, θα εξουσιοδοτήσουν την Επιτροπή να διαπραγματευθεί συμφωνία που θα περιέχει διατάξεις σχετικά με:
• τη διευκόλυνση του εμπορίου, ώστε οι κρίσιμες πρώτες ύλες που εξορύσσονται ή υφίστανται επεξεργασία στην ΕΕ να μπορούν να χρησιμοποιούνται σε οχήματα επιλέξιμα για τις επιδοτήσεις πιστώσεων καθαρών οχημάτων από τις ΗΠΑ·
• τη συνεργασία για να καταστεί ο τομέας των κρίσιμων πρώτων υλών πιο βιώσιμος, ενθαρρύνοντας την υψηλή περιβαλλοντική προστασία, τα διεθνή τεχνικά πρότυπα και τις προσεγγίσεις της κυκλικής οικονομίας·
• την προώθηση των εργασιακών δικαιωμάτων στον τομέα των κρίσιμων πρώτων υλών·
• την ενίσχυση βιώσιμων και δίκαιων αλυσίδων εφοδιασμού μέσω κοινών προτύπων, σε συνεργασία με συμμάχους και εταίρους.
Το Συμβούλιο θα εξετάσει τώρα την πρόταση και θα αποφασίσει επ' αυτής. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να αρχίσει επίσημες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ με σκοπό την ταχεία σύναψη της συμφωνίας.