Η κούρσα για την κυριαρχία στον τομέα του LNG δημιουργεί μια αγορά αγοραστών

Η κούρσα για την κυριαρχία στον τομέα του LNG δημιουργεί μια αγορά αγοραστών
Τρίτη, 30/05/2023 - 12:45

Τον Φεβρουάριο του 2021, το Κατάρ παρουσίασε ένα σχέδιο για να εξασφαλίσει την κυριαρχία του στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου για τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Το Κατάρ, που είναι ήδη ο κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, συγκλόνισε τον κόσμο με την ανακοίνωση ότι θα επεκτείνει την παραγωγή του κατά περισσότερο από 50% σε 126 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2027.

Με τον τρόπο αυτό, το Κατάρ εξασφάλισε ουσιαστικά ότι κανένα άλλο έθνος δεν θα μπορούσε να ελπίζει ότι θα μπορούσε να φτάσει την παραγωγή του, εδραιώνοντας έτσι την κυριαρχία στον τομέα για το ορατό μέλλον. Τώρα, οι ηγέτες του Κατάρ μπορεί κάλλιστα να μετανιώσουν για την κίνηση αυτή.

Είναι αυτονόητο ότι πολλά έχουν αλλάξει από το 2021. Η πανδημία διήρκεσε περισσότερο απ' όσο θα μπορούσε να προβλέψει σχεδόν κανείς, προκαλώντας τεράστιες επιπτώσεις σε όλους σχεδόν τους οικονομικούς τομείς του πλανήτη. Και στη συνέχεια, όταν οι οικονομικές προοπτικές ήταν ήδη τόσο ομιχλώδεις όσο ποτέ άλλοτε, και οι τομείς της ενέργειας βίωναν ακραία αστάθεια, ενώ προσπαθούσαν να συνδυάσουν απρόβλεπτα επίπεδα προσφοράς και ζήτησης σε ένα πρωτοφανές πλαίσιο, η Ρωσία - ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας υγρών καυσίμων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία - εισέβαλε στην Ουκρανία. Το αποτέλεσμα ήταν το χάος.

Οι απειλές για ενεργειακές κυρώσεις μετατράπηκαν σε έναν ολοκληρωτικό ενεργειακό πόλεμο, ο ενεργειακός τομέας της Ευρώπης βυθίστηκε σε κρίση και η γεωπολιτική άλλαξε για πάντα.

Τώρα, το Κατάρ έχει κολλήσει με τεράστιες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου και μια μεταβαλλόμενη αγορά που μπορεί να μη θέλει τα προϊόντα του. Το ζήτημα δεν είναι η χαμηλή ζήτηση - κάθε άλλο. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν θέλει να υπογράψει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία που να κλειδώνει τις τιμές του LNG όταν η αγορά είναι τόσο ασταθής και τόσοι πολλοί άλλοι μεγάλοι παραγωγοί ενέργειας κάνουν τα δικά τους φιλόδοξα ενεργειακά σχέδια.

«Ο κόσμος χρειάζεται LNG τώρα, αλλά όχι τόσο πολύ από τα μέσα της δεκαετίας, όταν η έναρξη των έργων είναι πιθανό να συμπέσει με αυτά στις ΗΠΑ και σε διάφορα άλλα μέρη», ανέφερε πρόσφατα το Bloomberg. Και η Ντόχα επιμένει σε ιδιαίτερα αυστηρούς συμβατικούς όρους με μακρά χρονοδιαγράμματα, οι οποίοι επί του παρόντος τρομάζουν τους επίδοξους αγοραστές.

Και το Κατάρ δεν είναι το μόνο με τα τεράστια έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου και το αβέβαιο μέλλον για τους υποψήφιους αγοραστές. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αγορά αγοραστών για το LNG.

Εκτός από την τεράστια παραγωγή LNG του Κατάρ, βρίσκονται σε εξέλιξη τεράστια έργα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της παραγωγής στην Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να ανακτήσουν τη θέση τους ως ο κορυφαίος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, ξεπερνώντας την Αυστραλία και το Κατάρ.

Μόλις όλα αυτά τα μεγάλα έργα τεθούν σε λειτουργία περίπου ταυτόχρονα κατά την επόμενη δεκαετία, η αγορά θα κατακλυστεί από φθηνό και άφθονο φυσικό αέριο και οι τρεις μεγάλες χώρες - ΗΠΑ, Αυστραλία και Κατάρ - θα πρέπει πιθανότατα να διατηρήσουν τις τιμές τους σχετικά χαμηλές για να παραμείνουν ανταγωνιστικές μεταξύ τους.

Όλοι αυτοί οι υπερπαραγωγοί υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξάνουν την παραγωγή τους με την προσδοκία ότι η δίψα των ασιατικών αγορών για φυσικό αέριο θα είναι σχεδόν άσβεστη τις επόμενες δεκαετίες.

Καθώς οι μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να αγωνίζονται να διατηρήσουν την ενεργειακή ασφάλεια μπροστά στην αυξανόμενη ζήτηση, αντιμετωπίζουν αυτό που είναι γνωστό ως το ενεργειακό τρίλημμα: πώς να εξασφαλίσουν έναν ασφαλή και αξιόπιστο ενεργειακό εφοδιασμό, διατηρώντας παράλληλα τις τιμές της ενέργειας προσιτές και ελαχιστοποιώντας τις αρνητικές περιβαλλοντικές εξωτερικότητες.

Αναμένεται ότι το φυσικό αέριο θα αποτελέσει το κλειδί για την εξισορρόπηση του τριλήμματος σε παγκόσμια κλίμακα. Αν και πρόκειται για ένα μη ανανεώσιμο ορυκτό καύσιμο, το φυσικό αέριο έχει σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το πετρέλαιο και τον άνθρακα. Είναι επίσης σχετικά φθηνό, άφθονο και διαθέτει σημαντική υφιστάμενη υποδομή για να υποστηρίξει την ανάπτυξή του στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα. Επομένως, το υγροποιημένο φυσικό αέριο, η πιο μεταφερόμενη μορφή του καυσίμου, θεωρείται κρίσιμο σκαλοπάτι μεταξύ των πιο βρώμικων ορυκτών καυσίμων και των ενεργειών μηδενικών εκπομπών στην παγκόσμια πορεία προς την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, «δεδομένου του χρόνου που απαιτείται για τη δημιουργία νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εφαρμογή βελτιώσεων της ενεργειακής απόδοσης, [το φυσικό αέριο] αποτελεί μια πιθανή γρήγορη νίκη για τη μείωση των εκπομπών».

Ωστόσο, με τόσες πολλές χώρες να πηδούν στο άρμα της παραγωγής LNG, υπάρχει σοβαρή ανησυχία σχετικά με το αν η ζήτηση για φυσικό αέριο κατά την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση θα συμβαδίζει πραγματικά με την αύξηση της προσφοράς.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες από περιβαλλοντολόγους που υποστηρίζουν ότι δεν έχουμε χρόνο να συμπεριλάβουμε μια φάση «σκαλοπατιών» μεταξύ της καύσης άνθρακα και των υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει αντ' αυτού να υπερπηδήσουν αυτή τη φάση. Αλλά τα τρέχοντα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κατάρ, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ σχεδόν εξασφαλίζουν ότι το φυσικό αέριο θα κυριαρχήσει σε πολλά εθνικά ενεργειακά μείγματα κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι προσιτό, άφθονο και αρκετά κοντά σε βιώσιμο ώστε να πάρει το πράσινο φως από τους πολιτικούς ηγέτες.