Κομισιόν: Πάνω από 13,4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου στο διεθνή διαγωνισμό

Κομισιόν: Πάνω από 13,4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου στο διεθνή διαγωνισμό
Eurokinissi
Τρίτη, 16/05/2023 - 19:51

Πάνω από 13,4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου προσέλκυσε η Κομισιόν στον πρώτο διεθνή διαγωνισμό για κοινές αγορές φυσικού αερίου.

Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς ανακοίνωσε την επιτυχή έκβαση του πρώτου διεθνούς διαγωνισμού για κοινή αγορά προμηθειών φυσικού αερίου από την ΕΕ.

Με τη μόχλευση του συλλογικού της οικονομικού βάρους, η ΕΕ κατάφερε να προσελκύσει προσφορές από συνολικό αριθμό 25 εταιρειών προμήθειας που ισοδυναμούν με περισσότερα από 13,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (bcm) - ξεπερνώντας τα 11,6 bcm κοινής ζήτησης που υπέβαλαν οι εταιρείες της ΕΕ, μέσω της πρόσφατα συσταθείσας Ενεργειακής Πλατφόρμας - AggregateEU.

Οι διεθνείς προμηθευτές έχουν ήδη αντιστοιχιστεί με τους Ευρωπαίους πελάτες στο AggregateEU από τον πάροχο υπηρεσιών PRISMA, με συνολικό όγκο 10,9 bcm. Αυτό καλύπτει 8,7 bcm αερίου μέσω αγωγού και 2,2 bcm υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Οι εταιρείες της ΕΕ θα μπορούν πλέον να διαπραγματεύονται τους όρους των συμβάσεων προμήθειας απευθείας με τις εταιρείες προμηθειών, χωρίς καμία ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη επιτυχία για ένα μέσο που δεν υπήρχε πριν από περίπου πέντε μήνες. Η Επιτροπή έχει παίξει τον ρόλο της και τώρα εναπόκειται στα αντίστοιχα μέρη να συνάψουν τις συμφωνίες τους. Είναι ένα win-win για όλα τα μέρη", δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς

Τελευταία τροποποίηση στις 16/05/2023 - 19:53