Το πετρέλαιο κερδίζει σχεδόν 2% μετά τις «υπερβολικές» πωλήσεις

Το πετρέλαιο κερδίζει σχεδόν 2% μετά τις «υπερβολικές» πωλήσεις
Τρίτη, 09/05/2023 - 06:47

Η ύφεση, ωστόσο, ήταν το σύνθημα που έβαλε τις τιμές του πετρελαίου σε αντίστροφη πορεία και τη Δευτέρα οι έμποροι άλλαξαν πορεία με την άποψη ότι το sell-off είχε υπερβεί τα όρια.

Το πρωί της Δευτέρας, το Brent διαπραγματευόταν με άνοδο 1,62% στα $76,52, για κέρδη 1,22 δολαρίων την ημέρα, ενώ το West Texas Intermediate (WTI) διαπραγματευόταν με άνοδο 1,95% στα $72,73, για κέρδη 1,39 δολαρίων την ημέρα.

Την περασμένη εβδομάδα, ενώ το Brent σημείωσε άνοδο την Παρασκευή, το αργό αναφοράς έχασε πάνω από 5% και το WTI πάνω από 7% την εβδομάδα, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 4ο τρίμηνο του 2021. Η Παρασκευή σηματοδότησε επίσης τρεις συνεχόμενες εβδομάδες διολίσθησης των τιμών.

Το πτωτικό κλίμα στις αγορές οδηγείται από τους ανανεωμένους φόβους για τη μετάδοση της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ και τα χλιαρά βιομηχανικά στοιχεία από την Κίνα. Η πειρατεία δεξαμενόπλοιων στο Στενό του Ορμούζ, η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων και η έλλειψη συμφωνίας για την απελευθέρωση των κουρδικών εξαγωγών πετρελαίου δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν τη μακροοικονομική καταστροφολογία.

Η ύφεση, ωστόσο, ήταν το σύνθημα που έβαλε τις τιμές του πετρελαίου σε αντίστροφη πορεία και τη Δευτέρα οι έμποροι άλλαξαν πορεία με την άποψη ότι το sell-off είχε υπερβεί τα όρια. Οι έμποροι εξέταζαν επίσης τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον Απρίλιο, αν και με λίγη προσοχή, καθώς μια ισχυρή αγορά εργασίας θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ορισμένοι αναλυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τη μελλοντική ζήτηση πετρελαίου, με βάση αυτό που θεωρείται ως επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης, η οποία έκτοτε έχει κάπως αμβλυνθεί από την έκθεση για την απασχόληση του Απριλίου.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Goldman Sachs χαρακτήρισε το ξεπούλημα του πετρελαίου ως «υπερβολικό» ενόψει των ισχυρών προοπτικών ζήτησης, σημειώνοντας επίσης ότι οι περικοπές παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ αρχίζουν αυτόν τον μήνα, ασκώντας περαιτέρω πίεση στην προσφορά για την κάλυψη της ζήτησης.

Η αγορά θα κοιτάξει τώρα πρώτα τη μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ για την αγορά πετρελαίου που θα εκδοθεί στις 11 Μαΐου, ενώ θα ακολουθήσει η επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ που έχει προγραμματιστεί για τις 4 Ιουνίου.